Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.05.2007 17:26 - Дискусията продължава...
Автор: comfy Категория: Други   
Прочетен: 8924 Коментари: 24 Гласове:
0

Последна промяна: 07.06.2007 13:24


Посвещава се на Авторите!

***В реч, произнесена в Дома на литераторите на тържествено събрание по случай 84-годишнината от смъртта на Пушкин, на 10 февруари 1921 г. Ал. Блок казва, че: “поетът е син на хармонията”, и маркира три “задължения” на твореца:

“първо – да освободи звуците от родствената им безначална стихия, в която съществуват;
второ – да приведе тия звуци в хармония, да им даде форма;
трето – да приобщи тази хармония към външния свят.”***

... Но, Поете, имаш ли време, за да изпълниш тази своя Божествена мисия? Дават ли ти поне покой?

... Бедни мой Поете, колко пъти са наранявали чувствителната ти душа? Колко пъти си страдал и страдаш, заради неразбирането на другите, заради техните действия, заради стремежа им да те докоснат, да те оцапат, да те използват? Колко пъти си страдал и страдаш от желанието на другите да те принизят, приземят, ограбят и изоставят?

... А колко пъти си страдал поради собствената си наивност и вяра в "могъществото на доброто"?

... Но - така е! Светлината привлича мушиците - понякога дотолкова, че те успяват да я покрият и скрият с телата си...

... Творци и плагиатори, посредници и консуматори! Как се поделя отговорността помежду им - коя от тези 4 групи носи най-голяма отговорност? Задавали ли сте си този въпрос? Ама, сериозно!

... Ако Поетът страда лично, защото някой се е възползвал от творчеството му, представяйки го за свое, чия е отговорността за случването на тези събития?

... А представяте ли си някой кадърен млад изобретател да публикува свободно различни "технологии" за изготвянето на самоделни взривни устройства? Кой ще пострада тогава от кражбата на неговите идеи??

Строго погледнато и той има право да се гневи, ако разбере, че неговите публикации са изложени на, да кажем, различни сайтове с предимно терористично съдържание, без да се указва авторът на публикациите... Но... отново нека се върнем на въпроса за поделянето на отговорностите!!

... "Не искаш да те крадат - не публикувай в интернет!!" Това го прочетох за първи път в един форум още през 1998 г.!

... Защото нарушаването на авторското право не е просто нарушаване, заради самия процес - необходимо е да са причинени материални и/или морални щети/вреди. Не можеш да спреш Плагиатора само с това, че бил публикувал нечие стихотворение без да укаже автора - ако искаш да възместиш някакви свои щети/вреди, то е необходимо първо да ги докажеш. А и трябва да посочиш предварително, че "тук бият крадците през ръцете" поне с едно copyright отпред, отзад или някъде там... но на видно място. Едва ли трябва много да се чуди човек, че са "изчезнали тухлите" от разградения двор - те понякога изчезват дори при старателното им пазене, а камо ли без охрана...

... Публикването в интернет е безплатно, или почти безплатно. Получава се, че се саморекламираш и самопредставяш също безплатно или почти. Освен това, идеите и/или творчеството могат бързо да стигнат до съответната "таргетна група", чиито представители са по цял свят. Да се пренебрегне това е... глупаво. Затова и повечето автори сами са готови да поемат риска от това да бъдат крадени, но да узнаят за тяхното творчество повече хора и по-бързо. Не ми се вярва това да не е известно на когото и да е от авторите както на поезия и проза, така и на редица идеи в различни области на познанието, които могат да бъдат откраднати и използвани, но не само това - даже авторът им може да не узнае никога, че това е станало и че еди-кой си е спечелил няколко милиона на негов гръб... Обаче, това е рискът, който, съзнателно или не, поема всеки автор, когато публикува в интернет. Да се размахва някакъв митично силен и действащ точно "Закон за авторското право" е просто наивно... В света на бизнеса, големите пари, политиката, купената юриспруденция и т.н., това е просто смешно, а даже и никой няма да обърне внимание...

... Нима ако осъдиш някого за плагиатство ще се променят нещата или пък на тебе ще ти стане по-леко, Поете? Нима мислиш, че ще възтържествува справедливостта?? Какво морално удовлетворение ще спечелиш, а материално?? Та нали, всъщност, знаем, че винаги страдат "пешките"?! Ще бъде осъден за нарушаване на авторското право именно такъв човек, какъвто може да бъде осъден - поне тук е така! Но не само тук - в Русия осъдиха директора на едно селско училище, че допуснал да се използва на трите компютра в училището нелицензирана версия на Уиндоус!!!... И го осъдиха по цялата строгост на Закона!! А в същото време се продават стотици хиляди компакт-дискове и дивидита, на които има всички версии на Уиндоус - качествени пиратски копия!!!

... Мисля, че никой не може да открадне стиховете на някого - просто защото кражбата стига до там: да публикуваш стихотворения от свое име, но... къде? В интернет - и толкова. Едва ли можеш да спечелиш пари от това. Самочувствие? Фалшива работа - нали сам си знаеш, че не си ги писал... Тогава защо го правиш? Правиш го, драги ми Плагиаторе, защото искаш да вкусиш приятния вкус на популярността и славата! Да си поне временно на мястото на Твореца! Да се идентифицираш с него поне докато те открият, а после... каквото ще да става... Безотговорно? Безусловно! Но... струва си тръпката явно!! Разчита се на това, че "никой не чете, а ако чете - не разбира, а ако разбира - веднага го забравя".

... Винаги ми става тъжно, когато стана свидетел на такива събития и, особено, когато авторът изживява трагично нещата, с цената на много отрицателни емоции и психическо напрежение... Обаче, щом вече си създал тези свои "деца" - стиховете, - вдъхнал си им живот и си ги пуснал после незащитени в "джунглата" на Живота, ще трябва да си готов да видиш и техните "падения" и "страдания", да видиш как други ще се стремят да ги имат, да ги използват за СВОИТЕ си нужди и прочие. А ти, ти ще се опитваш да ги защитиш, но постфактум - "след дъжд качулка"... Лоша действителност, но действителност (каква аналогия с "Dura lex sed lex"). Ако някой не се съобразява с нея - за негова сметка е обикновено... Това важи и за Плагиатора...

... А посредниците? Админите на Блог.бг... Какво те? Те са "най-лесни" - написали са най-отдолу "Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изричното разрешение на техния автор" и са си свършили работата! Но кой и как ще пази авторското право е съвсем друг въпрос, нали?!

... Консуматорите? Те могат само да изразят мнението си, но те са общо взето предвидими - както е предвидимо стадото, когато знаеш какво е намислил овчарят....

... Да се връщам ли пак на въпроса, който повдигнах? Или вече сами си задавате спрегнатите с него въпроси?...

... Тук искам да приведа мненията на някои от най-популярните и авторитетни автори в блога! Защо ли? Защото всички сме хора и нашите потребности се различават повече в количествено отношение, отколкото по вид и качество... А нашите авторитети не са случайно такива - нека ги чуем и се "вслушаме" в техните мнения, а после... всеки сам решава за себе си!

... И така:


sulla

Може би трябва да различим плагиатството от кражбата. За по-лесно нека да наречем кражба копирането на текст и представянето му от свое име, а плагиатство - взаимстване от друг автор на теми, стил на писане, персонажи, образи и други "запазени марки". В Интернет и от двете е трудно да се опазиш, още повече в пространства като блога, където хората пишат, само за да ги четат, а не продават написаното.

Какво печели плагиаторът (крадецът) в първия случай? Славата на автора и одобрението, което му се полага. Какво губи авторът? Комай нищо, защото който е трябвало да го прочете и оцени, вече го е прочел и оценил. Какво губи плагиаторът? Губи това, че авторът може да го хване и да го орезили. Какво печели авторът? Ако хване плагиатора, може да устрои скандал, да привлече внимание към себе си и да увеличи ппулярността си.

Във втория случай е горе-долу същото, но тогава трудно се доказва, че става дума за плагиат. Ако авторът разобличи плагиаторът че ползва негови теми, идеи и стилистични похвати, то ще е по-умно да го похвали и да го нарече талантлив свой последовател и ученик. Другият пък ще му отговори, че следва само добрите образци. Така и двамата ще са доволни, но не и публиката, защото няма да има скандал.

Но като цяло ми се струва, че плагиатстването в Интернет не е чак такъв проблем както при другите комуникационни канали, по няколко характерни причини:

1. Авторството в Интернет е размито поради частичната или пълната анонимност на авторите (ако говорим за блогове);

2. Всеки пишещ в Интернет априрори е приел мисълта, че текстовете му са общодостъпни и с тях могат да се случват всякакви неща;

3. В Интернет се чете много бързо и нестарателно, отмятат се стотици страници текст на ден и читателите не се интересуват толкова от техните автори, колкото биха се интересували, ако четат периодика или книги. В този смисъл и ощетяването на ограбения не е толкова чувствитлно.

В крайна сметка - койте не иска да го плагиатстват, да издава книги, които предварително да регистрира и запазва по правилата на авторските и сродните права. Който пък иска идеите му да стигат бързо и до много хора чрез Интернет, да се примири с мисълта, че ще стигат и от нечие друго име, и да прояви широтата да се зарадва и на това.



Lemonpie

плагиатството... много дълга тема, не знам какво точно те интересува. Питай по-конкретно, иначе трябва полупост да изпиша... каузата наистина е загубена. Просто трябва да има някакъв етичен кодекс като ползваш нещо чуждо, да посочваш автора му по някакъв начин.



roksolana

За сега не съм се сблъсквала лично с това в нета (т.е. да видя нещо свое публикувано под чуждо име), за да знам какво изпитва човек в такъв случай. Затова разсъжденията ми могат да бъдат чисто теоретични. Според мен всеки човек, който изпраща нещо в нет-пространството трябва да е наясно, че то вече е достъпно за всички и всеки може да си прави с него каквото си иска. Затова ако много държиш на авторството си,предварително трябва да си помислиш как да го защитиш (доколко това е възможно и практически осъществимо в нета - не знам). Това е с две думи. А просто да се надяваме, че няма да има плагиатори и хората свято ще почитат правото на интелектуална собственост - това засега си е утопия.



Мнението на Ясен Ведрин:

http://vedrin.blog.bg/viewpost.php?id=75073



Мнението на dakota:

http://dakota.blog.bg/viewpost.php?id=74994



esen

http://bolka.blog.bg/viewpost.php?id=75024
http://dakota.blog.bg/viewpost.php?id=74994
Когато засегнах тази тема, постингът ми също не бе в избрани, а това бе необходимо само, за да стои по-дълго на първа страница и да го прочетат повечето автори. Бях обвинена, че си правя реклама, че разпалвам интрига, че съм превърнала Дадиде в жертва. После пък едно дете, едно момиченце, реши, че трябва да открадне целия ми постинг в съвсем същия вид и когато най-после одобри единия ми коментар, който ми доказваше авторството, някой я накара да изтрие всичко, но при мен нещата са архивирани и аз мога да ги докажа при необходимост. От цялата тази работа загубих някои приятелства, за които не зная дали си струва да съжалявам. Научих много истини и си направих необходимите изводи, за което донякъде съм доволна, че бях набъркана в такава ситуация.
Ето коментара ми:
Изживях този проблем с цялата му сила!
Тъжно е, че има хора, които крадат чуждото творчество и дори не се замислят, че това не е честно към твореца, който така или иначе не получава нищо за творчеството си, освен отзивите и признанието на неговите "рожби". А колко малко е необходимо - да се пише името на автора и кражбата става похвала и признание, а творчеството добива смисъл и получава още вдъхновение!
Изписах доста по този въпрос в моя постинг. Част от коментарите бяха изтрити, но други успях да архивирам. Факт е, че и плагиатите си имат защитници, които навярно правят същото и затова не искат да се говори на тая тема.
Нека направим опит да изчистим поне блоговото пространство от това толкова неприятно явление!



bolka

http://bolka.blog.bg/viewpost.php?id=75024

 

cefulesteven

Не съм подготвен в момента, а и нямам възможност за дълъг отговор. Пиша от интернет - клуб, а времето ми изтича, но в общи линии....

Да не дава Господ да се случи.

Взимам си предпазна мярка, публикувам първо в сайтове в който мога да докажа авторските си права, по датата на публикация и т. н. и т.н.

Такива са Бунтарите, Буквите, Хулите.

Разбира се, не мога по никакъв начин да разбера дали някой някъде не ме е копирал, но играя си с търсачката, натискам произволно ключови думи, понякога и попадам на публикации за които не знам. За мое щастие, обикновено името или ника ми са цитирани. Става въпрос за почитатели, не плагиатори. Това отношение по-скоро ме ласкае.

Не съм изчерпателен, обясних защо.


 

wonder

http://wonder.blog.bg/viewpost.php?id=75267

________________________


Очаквам още няколко мнения, но се надявам авторите им да ги пуснат или като коментар, или аз ще допълня постинга, когато ги получа...

Там, където има линкове е хубаво да се прочетат и коментарите, освен постингите!!


*** Блок, Ал. Душата на писателя. Варна, 1983, с. 374.

По цит. от доклад на моята много добра приятелка Ваня Колева


Приятели, вие сте на ред - пишете мнението си така, както го диктува сърцето ви!




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - мнението на админ....
30.05.2007 18:20
го има в моя блог
цитирай
2. viovioi - аз разгледах всички материали по скандала,
30.05.2007 18:22
може да се каже така нали?Много съм разочарована от bluebird защото толкова харесах стиха"Файтон"че когато прочетох същото,просто дума по дума в блога на Ясен Ведрин, и публикациите със съответните дати бях потресена направо.Как може такова безобразие.Възмутена съм и дълго няма да влизам в тези блогове.Хубаво направи поета, че реагира и получи подкрепата на много хора, обръщението му бе"Помогнете приятели!!"Безобразие.Да крадат творчеството на поета!!!
цитирай
3. marty - Комфи,
30.05.2007 18:42
Аз написах на лични бележки на болка каквото имам да кажа, обаче всички по някакъв начин сме били ограбвани.
Едно мое стихче- а те-
моите стихчета не блестят с поетика, а само с откровения.
Та едно мое стихче миналото лято с копи/пасте обиколило няколко блога и пристигнало като маил при човека за когото беше написано.
Много се смяхме тогава с този човек.
Важното е, че който трябва-
знае за какво става дума и че е за него.
Щом съм го побликувала в нет-а -
ще си изтърпя и последствията.
Сега пиша на черен фон.
Незнам дали това ме предпазва от кражби.
Поздрави.
цитирай
4. timmyd - Моето сърце нашепва,
30.05.2007 19:08
че не може да "отнемеш" нещо,
родено от нечие сърце...
Не бива...
Не е правилно...
Не е честно!
цитирай
5. shro - Криворазбрано авторство
30.05.2007 19:39
Ако някой се замисли колко емоционални състояния биха могли да бъдат описани по един или друг начин, едва ли ще изброи повече от 50. Нека добавим и една от 16те теми, които би могъл да коментира в блога си. Дотук имаме 800 възможни варианта. Прибавете колкото искате още критерии и вижте какво число ще се получи. Това са възможните дискурси, които Вие бихте могли да сътворите, като тук не отчитаме, че не всеки може да пише по всяка тема.
Сега нека видим другата страна на уравнението - 20986 блога, да кажем средно с 10 поста. Получаваме 209860 възможни дискурса само в Blog.bg. Сега си представете цялото блог-пространство в България. След това си го представете в световен мащаб.
Още ли си мислите, че сте уникални "автори", чието творчество някой "краде"? Че никой друг не е написал вече някъде, някога това което Вие сте написали?
Ако наистина имате да кажете нещо ценно - кажете го безкористно. Авторът престава да бъде автор от момента, в който напише творбата си. След това автор става читателят.
И колко нелеп израз е ИНТЕЛЕКТУАЛНА СОБСТВЕНОСТ. Кой би могъл да има права над една мисъл? Или над начина, по който тя е изразена. Осъзнавате ли, че този израз е един абсурден парадокс? Та ние всички използваме един ограничен набор от изразни средства, който би могъл да бъде комбиниран в ограничен брой комбинации. До къде ще стигнем ако започнем да патентоваме, всяка една от тях?
Да държиш на този вид "собственост" означава да използваш текста като разменно средство. Като един вид стока, срещу която получаваш признание. Но твоя ли всъщност всяка една част от тази стока?

Всичко това не са мои мои мисли, аз нямам права над тях и в този смисъл би следвало да имат някакъв правен статут. Ако някои ги присвои го е направил на своя отговорност
цитирай
6. lycki - -R-
30.05.2007 22:59
Научавам новината със закъснение,но реших и аз да се включа.Очудва ме това,че Ведрин е търсил помощ от приятели за неприятната случка,тъй като всичките му стихове са публикувани във личният му сайт, а доста от тях са и публикувани във съавторските ни стихосбирки: "Любовно-еротични звуци за вечността" и "Болката,когато проговори",а съответно по този начин те са и защитени.
За жалост тези явления са често срещани.
цитирай
7. virh - define: plagiarism
31.05.2007 01:24
The false presentation of someone else's writing as one's own. In the case of copyrighted work, plagiarism is illegal.

depends on the authority anyway

а инак - винаги се срива. неминуемо осиране

крах
враг
мрак

но защо само интернет? аз наскоро си спомням един стефан и. ли беше, от шайката брза литература

общо взето осирането за някои не е проблем
тъкмо напротив - инак как щях да разбера че го има тоя?
цитирай
8. deninosht - !!!:)
31.05.2007 07:59
Светлината привлича мушиците...........
...................................................................

zaslepeni mu6ici-
drebni du6ici...

mogat po dostoinstvo-
da sa ni samo u4enitci...

vsi4ki saitove da obikolim-
pak nqma da se promenim...

koito ni zavijda-
nqma da ni vijda...

pozdrav!:)
цитирай
9. mattea - Кражбата не е красива.
31.05.2007 12:02
От друга страна в конкретния случай тя е напълно доказуема.
Струва ми се че това изчерпва темата. Иначе да, трябва да публикуваш текстовете, на които държиш едновременно на няколко места с ясен Копирайт, за да се знае че са твои и за да можеш да помолиш да се изтрият от местата, в които не искаш да присъстват. Админите са затова. Да очакваш да те възмездят за (злоу)потребата е нереално и маааалко дребнаво. От подобни случаи популярността на автора като че ли повече се вдига от колкото друго.
цитирай
10. radalia - Не можем да го предотвратим!
31.05.2007 15:26
Както казах и в цитирания по-горе пост на bolka, можем само да не го подминаваме равнодушно. Както и за крадеца на чужди емоции и начин на изразяване, така и за всички четящи, това е въпрос на чест, честност и достойнство.
цитирай
11. slavislav - Колега, малко отгоре, отгоре пр...
31.05.2007 17:28
Колега ,малко отгоре ,отгоре прочетох поста ти ,
но схванах ...
Но тук в блога е пълен хаос .
Най вече се възмущавам на обидите по адрес на някой ,разбира се и кражбите ,но те в повечето случаи са така да се каже ,благородна публикация на нещо красиво , но да не се задълбочавам в тази тема ...
Боли ме повече ,че тук се обиждат хора ,които даже и не се познават а се плюят като отровни змии .
Тук всеки краде нещо ,много се дразня ,когато видя ,че някой просто краде аранжировката на някого ,а никой не го е засегнал това .
Няма да споменавам имена ,но има една ,която като види хубава аранжировка и на всяка цена буквално я пресъздава ,и все (по какъв ли начин )
е на върха на класацийте , :((( ах , пък как знае да се мазни на блогърите -коментатори ....
Това е моето мнение ,дори и за някои да е глупаво !
Приятна вечер колега !
цитирай
12. cefulesteven - ketbaloo
31.05.2007 19:04
Такава мрежа между нас трябва да има, защото не всеки е способен да надникне във всички сайтове, но заедно надникваме в много повече и така има по-голяма вероятност да попаднем на познат текст и да предпупредим автора му. Утре той може да предупреди друг автор, а другият автор в трети случай нас.
:)
цитирай
13. fiona - НАПЪЛНО съм съгласна със sulla.
31.05.2007 19:58
Искам да допълня, че и авторите, поднасяйки творбите си, оформят страницата си с анимации и картинки, на практика нарушават това, за което се борят, защото тези неща не са тяхно дело, а изкопирани от някъде. И го правят по същата причина, поради която и "плагиатът" - така печелят внимание и интерес. А и в крайна сметка не целят ли това? Популярност на творбите си? Иначе те ще се четат в много тесен кръг и толкоз. Шепа хора ще знаят за тях - предимно и те пишещи.
Да изкопираш чуждо произведение, публикувано в интернет пространството, и да го публикуваш в свой пост, като "пропуснеш" да споменеш, че не е твое дело, за мен е морален въпрос.
цитирай
14. zaro - Форма на плагиатството е БЛОГИАТСТВО
31.05.2007 22:15
То е свързано с веселяшко- небрежното отношение към "чуждия" текст, с с copy-paste културата на голямата част от блогиращите, с "диагоналното" четене-недочитане, с нетърпеливостта да стигнеш края на текста, сякаш там те чака кой знае каква поанта.
Блогиатството, като форма на плагиатство е свързано и с т.нар. immidiate gratification, който получават блогарите веднага след като текста се настани в общественото пространство. Този гъдел от мисълта, колко цифри има на броячката ти след поредния постинг, ах...
Истината е, че без обществен коректив, а и без страх от закона, щипването на чужди текстове и представянето им за свои изглежда е някак позволено. А е толкова тъжно. И не е cool.
Та така- блогиатори- обърнете внимание на мотото на блога- "бъди себе си". Демек- не крадете. Оставете това на политиците.
цитирай
15. mattea - Shro
01.06.2007 11:16
Има един мъничък момент в твоята сметка.
Никъде не е казано, че всички хора пишат различно... даже забелязал си, как обикновено пишат направо еднакво т.е 209760 еднакви дискусии и само 100 различни? Ето затова си говорим за авторство понякога...
цитирай
16. candysays - ....Толкова е дълга тази тема...
01.06.2007 17:23
Може да я обсъждаме до края на света, имам чувството... И пак да няма окончателно адекватно решение.
Но ти благодаря за този пост, Комфи :) Благодаря за подкрепата към Авторите (сред които и моя милост), за трибуната, която даваш за мнение, за подредеността на мненията (типично за човек на науката ;)*

Ще кажа само това- подкрепям напълно казаното от Стефчо (cefulesteven) и от последния писал преди мен тук- zarо. Мисля да послушам съвета (и да последвам "тактиката") на Стеф за относителна защита на написаното от мен, като в най-скоро време се регистрирам и в сайтовете- Буквите, Хулите и прочие, за да мога при евентуална нужда (дано не се налага де!) да докажа авторство. И то не защото ще искам обезщетение някакво, а просто за да се знае кой е истинския автор.

П.С. И накрая- аз НИКОГА НЯМА ДА ОТКРАДНА. И през ум не ми минава дори! Когато човек носи достатъчно емоционален (и умствен) "багаж" в душата си, не изпитва никаква нужда да копира чужди мисли и емоции... Единствено изпитва нужда да изрази своите.
И да ги сподели.

Това е моето мнение по темата.

Поздрави приятелю! :)*
цитирай
17. diagnostika - много кадърни лекари има тук
01.06.2007 19:50
с диагнозите се бъркате.Познавам хората които неправилно диагностицирате.Колеги занимавате се и с поезия музика и други неща.Има опасност да забравите медицината.За мене тя е на първо място.А за вас?Огорчен съм и едва ли ще се задържа в този блог.
цитирай
18. comfy - Уважаеми приятели,
02.06.2007 00:32
Блогъри,
надявам се, че ще ми простите намесата тук, в "моя" блог, с този коментар, нали? ;)

... Иска ми се да кажа (и аз се заразих вече!!) две неща:

1. Да взема кратко отношение по коментарите досега и
2. Да ви представя мнението на другата страна - нещо позабравихме за нея.......

1.
bbbbb - отново в твой стил, което ми харесва, обаче... ;))....

viovioi, нима това е "контрапункт"? :)))))....

Марти, от кражби не можеш да се предпазиш - от кражби в интернет, засега поне, въобще!!!.....

Тими, понякога сърцето нашепва, но... никой не го слуша.......жалко, но това е реалност!

"Криворазбраното авторство" - много ми хареса този коментар, но... поне "на децата си автор бъди!" ;))))))))

Кет, ти си мнооооого права, но ще си останеш още дъъъълго неразбрана............

Коментар номер 7 е много интересен от информационна гледна точка - обърнете внимание!!! Благодаря, lycki!

Virh е права в 99% от случаите!!!!!! :))

Денинощ - поглед отвсякъде......Благодаря! :)*

Маттеа - тя ни казва да помислим! А защо не го правим???

Радалия - още една точно премерена емоция и много разум.....

Слав (колега 1) - много интересен момент за аранжировката - аз съм напълно съгласен... даже бих добавил и начин на писане на коментари, изразяване и т.н., и т.н. :)))))

cefulesteven - за него можем да кажем "не питай старо, а питай патило"... прочетете го!!

Фионка - морален е всеки въпрос, който направим такъв... както и обратното ;)))))

Няма какво да коментирам за "блогиатството" - Заро го е казал точно и ясно... Какво е казал ли? Прочетете пак!!! Заро просто знае какво говори и го казва винаги - това ми харесва у него... А на вас?

Много ми се стори интересен коментар номер 16 - Маттеа е поставила много точен въпрос в тази "забележка", не мислите ли? ;)))

Кенди, ти си чудесна!! "И накрая- аз НИКОГА НЯМА ДА ОТКРАДНА. И през ум не ми минава дори!" - само не се заричай, ОК? ;)***

Колега 2, Иванов, "диагностика" - да..... Защо мислиш, че може да забравим медицината и че тя не е на първо място за нас? Да си мисля ли, че без да желаеш си си направил проективен тест??? Или да пропусна тази възможност? ;))) Не се огорчавай - не напускай, много хора правят това и кво?????
И, колега Иванов, медицината е нещо повече от това да мислиш за нея и да я поставяш на "първо място" - аз, например, поставям на първо място човека пред себе си!!.....

2. Дойде време за ДРУГАТА страна! Понаписахме си малко ЛС и... синята птичка се съгласи да публикувам и НЕЙНИТЕ емоции и мисли по "въпроса" - надявам се този път да не бързате да съдите: всички сме хора, при това повечето от нас не се познават!!!

"Всъщност чета само упреки за мен -чудесно, но... Някой да е поискал моето мнение, някой да се е
заинтересувал аз какво мисля по въпроса и някой дали се е замислил как аз съм реагирала на видяното в

блога си? Хм, не знам, мога само да предполагам. И пиша ти това, защото всъщност няма значение. Знам
си аз, има нещо - нещо друго, което аз не знам какво е и не знам дали ще разбера какво е. И майната му на всички онези, които ме нанавиждат, но е неприятно, когато заемаш позиция към някого без да си чул двете страни! Някак твърде добре ми се струва това, а не би? нека ме наричат както си пожелаят, дори не помня как вече го написаха, но в този случай кой е по-лош? Този, който обвиняват или този, който пише стихове продиктувани му от моментното състояние? Не знам, сигурно отново греша за себе си. Да, това е друга история, твърде лична, но не съвсем. И така нека се върна към началото, разводних темата.... Как да го приемам написаното от теб - аз не знам. Чувствата са смесени, защото не се срамувам, просто усещам как хората са обградени от тъмнина, без да знаят мисълта на синята птица.И отново в кръговрата се връщам, защото тук има кой да ме съди, но тук всичко се казва и се изслушва. Обърках се отново. Простете ми за невежеството, но мисълта ми я няма, не знам дори какво пиша - просто пиша. На някого, може би приятел, може би просто човек. Вие ми кажете...."

"Имаш правото да публикуваш каквото сметнеш за добре - вече не си и спомням какво съм ти писала, но съм разочарована как хората СЪДЯТ БЕЗ ДА ПОЗНАВАТ ОПРЕДЕЛЕН ЧОВЕК, БЕЗ ДА ЗНАЯТ НЕГОВАТА ГЛЕДНА ТОЧКА И БЕЗ ИЗОБЩО ДА ЗНАЯТ ТОЙ КАК СЕ ЧУВСТВА ОТ СЛУЧИЛОТО СЕ. И СЪМ ВЪЗМУТЕНА ОТ ХОРА, КОИТО СА ПРИСТРАСТНИ, ЗАЩОТО ВСИЧКИ НИЕ СМЕ ХОРА, ЧОВЕШКИ СЪЩЕСТВА - ВСЕКИ ГРЕШИ!!!! ВЪЗМУТЕНА СЪМ И КОГАТО СЕ ГОВОРИ ЗА ПЛАГИАТСТВО - А ТЕЗИ, КОИТО НЕ СА СЛОЖИЛИ СВОИ СНИМКИ И ТЕЗИ, КОИТО ПУСКАТ РАЗНИ СНИМКИ? ТОВА КАКВО
Е? ИЛИ АЗ ПРОСТО НЕ СЪМ НАЯСНО?
Е, ВСИЧКИ ВИЕ, КОИТО СТЕ ПРИСТРАСТНИ КЪМ НЯКОГО - ГЛЕДАЙТЕ СИ ГО, НО ПОНЕ В СЛЕДВАЩИ ТАКИВА СИТУАЦИИ ПЪРВО ИЗСЛУШАЙТЕ И ДВЕТЕ СТРАНИ, ОТКОЛКОТО ДА СЪДИТЕ БЕЗ ДА ЗНАЕТЕ! О, НЯМА ДА СА МАХНА ОТТУК! В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЯМА ДА ВИ НАПРАВЯ ТОВА УДОВОЛСТВИЕ!!!! СЕГА СЕ РАЗБИРА КОЙ КОЛКО ХАРЕСВА И КОЙ КОЛКО Е
ИСКРЕН!!!!!"

... Аз не бих раздухвал повече емоционалната страна - предпочитам да помислим всички ние...

... Приятна и спокойна нощ на всички! ;)

цитирай
19. sander - кирчо
02.06.2007 14:11
ако някой си оставя къщата отворена, ти би ли влязъл да си вземеш нещо което ти харесва?
цитирай
20. comfy - Сандер, Асенчо, :)))
02.06.2007 16:25
това, че аз и/или ти няма да влезем - не означава нищо, защото има достатъчно много други, които ще влязат...
Понеже това ми се струва твърде елементарно, не се спрях на него и не го обяснявах, но... очевидно е трябвало! :)))

... И, внимавай с личните съобщения - те не са предназначени за целта, с която ти ги използваш!! :)) На мен не ми пука, обаче има много по-чувствителни хора към думите, та да не попаднеш на някого от тях! ;))))

... Лично аз уважавам свободното ти мнение - както и мнението на всеки друг, и не ми пречи свободния ти "речник":))))))))))

Хайде, изпусни парата и се успокой! ;)

цитирай
21. diagnostika - Колега,
02.06.2007 18:20
човека пред себе си тук ли го лекуваш?
цитирай
22. comfy - Уф...
02.06.2007 22:19
да не излагаме съсловието пред всички, френд! :))))))

... Не бягам от отговора на въпроса, а се питам това дали е въпрос, при това зададен от лекар?!;))

... Когато лекувам, лекувам болния човек, а не болестта - това ми се случва на много места. "Болестите книги не четат"...

Но... изглеждаш ми предубеден - не настоявам да възприемаш нови идеи, както и не виждам смисъл от диалог по тази тема. Едва ли е толкова интересна за останалите хора в това пространство... ;)))

А защо се интересуваш от мен, френд?? А?:)))))))

Лека и спокойна.....:)))
цитирай
23. roksolana - Без емоции
04.06.2007 10:47
И с опит да погледна през очите на децата, които не помнят какво е светът без компютри и без интернет.
Според мен с възникването и развитието му светът живее в една нова и съвсем различна от преди информационна реалност. И погледнато от определена гледна точка - наистина в нета "всичко е на всички" и стават доста условни и размити въпросите за собствеността, още повече ителектуалната...Лошото идва, ако този навик (всичко е общо, спокойно можеш да вземеш нещо създадено от друг и да го обявиш за свое) се пренесе и в други, невиртуални сфери на живота...
цитирай
24. zaro - Още веднъж- браво!
04.06.2007 20:51
Comfy- дискусията, която повдигна е и належаща и интересна. Не знам какъв бе повода за нея, но резултата е много по-важен. Доста честно и интелигентно излагане на идеи и виждания... Тона(с малки изключения) е като цяло благонамерен. Продължавай добрата традиция.
Хареса ми това, което си казал по- горе- "лекувам болния човек, не болеста"... Тук, в Америка, струва ми се е обратното. Разликата е фундаментална... А всъщност истински хуманното лекарско отношение би трябвало да е това- лекувай човека.
Но това е друга тема.
Браво, още веднъж за добрата дискусия.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: comfy
Категория: Хоби
Прочетен: 3326769
Постинги: 233
Коментари: 6881
Гласове: 61740
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031