Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.04.2009 09:29 - Доброто здраве – каприз, лукс или необходимост?
Автор: comfy Категория: Други   
Прочетен: 18224 Коментари: 33 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Какво е това да си здрав? Определения има много и най-различни, включително и определението на Световната Здравна Организация. Няма да ви занимавам с определения – важното е, че да си здрав не е само липса на болест или някакво разстройство. Здравето е нещо много повече от това – то касае всичко в нашия живот: както нашето физическо и психическо здраве, така и социалното ни здраве. Но не само това – да си здрав, означава да водиш такъв начин на живот, при който винаги да ти харесва времето навън, независимо какво е то – ето ви един прост начин да определите дали сте здрави.

 

Здрави ли сме или само си мислим, че е така? Нека всеки си отговори сам на този въпрос… Ако отговорът е отрицателен или поне не е положителен, на какво се дължи отсъствието на здраве, как мислите?

 

Възможно е в този постинг да задам повече въпроси, отколкото да давам отговори, но, все пак, ще се постарая по-нататък да дам поне малко информация за това, как да сме здрави, как да възстановим здравето си, как да живеем здравословно... И, разбира се, аз не мисля, че това, което ще напиша, е последна инстанция – разчитам и на вас, на вашите допълнения и поправки, ако е нужно! Просто ми се иска да разгледаме този, актуален според мен, въпрос – това е!

 

Медицината – къде е тя, когато си задаваме въпросите за здравето? Какво е нейното значение? Доколко съвременната медицина се занимава със здравето и доколко обслужва фармацевтичните корпорации? Нали не забравяте, че и аз съм следвал медицина – много добре помня как са ни обучавали… Дали се е променило нещо съществено в обучението по медицина, поне в България, а и не само, в началото на този век? Как мислите? Споделете… ще ми бъде интересно да се включат и колеги!

 

Аз дълбоко уважавам медицината и «медицинския» начин на мислене – особено когато става въпрос за диагностика… Но имам резерви както по отношение на терапията, така и по отношение на профилактиката… Е, това са мои мисли, мой опит, мои «резерви», а много от колегите ми може да мислят иначе, а други пък може и да ме подкрепят. Във всеки случай, в частни  разговори с колеги разбирам, че те не се чувстват удовлетворени и полезни, когато става въпрос за профилактика или терапия… Защо ли?

 

Всички знаете поговорката (перифразирам) «спасението на давещите се е дело на самите давещи се». Честно казано, аз недолюбвам тази поговорка, защото тя има мно-о-о-ого изключения. Но пък, от друга страна, много често е вярна. Мисля, че когато става въпрос за нашето здраве тя е вярна…

 

Но какви възможности имаме ние (или нямаме!?) за да сме здрави, ама наистина здрави, а не само така да се чувстваме и мислим, че е така.

 

Всички вече сте чували за Wellness, нали? Какво значи това? Като изключим множеството определения, някои от които свързани с домашните ни любимци, то остава «Wellness is the condition of being in maximum physical and behavioral health - healthy balance of the mind-body and spirit that results in an overall feeling of well-being, being much more than just disease free.»

 

И така, настъпи времето, когато въпросът от заглавието на постинга започна да вълнува все повече и повече хора. Как могат те, хората като нас, да си отговорят на този въпрос?

 

Откъде започва всичко? Ами всеки ще се съгласи – от профилактиката. Какво правим всеки ден – храним се, нали? А как?? Да описвам ли какво купуваме и какво консумираме – май няма нужда! Продуктите, които ни се предлагат сега, не са като преди 30 години, например. Храната е толкова бедна на най-необходимите за обмяната на веществата в организма ни вещества, че просто си тъпчем стомасите, за да заситим чувството на глад. Но не се храним истински – нашите клетки получават мизерна храна и се «чувстват» по съответния начин. Нашите органи компенсират… докато могат, а после започват промените и проблемите – почти всеки вече знае какви са те…

 

Следователно, основният «удар» е нанесен на най-базисно ниво – на ниво клетки. Кой от нас няма клетки? На кого органите не се състоят от клетки? Оставям на вашето въображение възможните промени в целия ви организъм, когато клетките са гладни, а вместо това им се предлага не храна, а някакви заместители – често канцерогенни, блокиращи редица биохимични вериги, стопиращи нормалната обмяна и вкарващи я в руслото на патологичните процеси…

 

Дали не трябва да кажем «Стига!»?

 

Какво можем да направим, за да излезем от омагьосания кръг на болестните процеси, лекарствата (често с по 2-3 страници странични ефекти!) и постоянното посещение при лекарите, които са принудени повече да пишат, отколкото да лекуват? Да не говорим, че често самите лекари са по-болни от пациентите си – това е статистика: лекарите имат средна продължителност на живота си с около 10 години по-малко, отколкото своите пациенти! Какво се получава? Един болен човек отива при друг, още по-болен, който трябва да го излекува! Нека това не ви се струва пресилено – често е именно така!

 

Ако приемем този факт, а той често се скрива и за него не се говори, че лошата храна и употребата на множество лекарства с куп странични ефекти води до омагьосан кръг, от който страдаме ние и нашите деца, а печелят само фармацевтичните корпорации и производителите на хранителни сурогати, то определено трябва да потърсим решение, нали? Та кой иска да се чувства болен или да живее по-малко?? Кой иска да опропасти бъдещето на децата си? Никой! Но сме залети с псевдоинформация и реклами – който плаща, нали знаете, поръчва музиката…

 

Лесно стигаме до извода, че към «съвременната храна», трябва да се добави нещо, за да се чувстваме добре, за да нахраним клетките си, органите, системите и целия организъм!

 

И тук, тук също ни дебнат различни капани – предлага се какво ли не…

 

Билките, толкова харесвани и обичани от много хора, не са вече същите билки – и заради екологичната обстановка и заради това, че се използват стари, а в случая негодни, «технологични» обработки и предлагане. Каквито и да са «натурални продукти», те вече няма да действат така, както са действали преди трийсетина години – необходимо е още нещо! И какво е то? Нови технологии!!!

 

Затова именно отвара, запарка, извлек и т.н., от който и да е натурален продукт, дори и да има някаква ефективност, тя е недостатъчна за съвременния начин на живот!

 

Бих искал да споделя основната «формула» на съвременността:

 

Екологично чисти натурални продукти + съвременни технологии на обработка = Най-висока ефективност на въздействие!

 

Това е! Простичко, а и вярно – статистиката през последните 15 години показва именно това!

 

Има ли такива продукти на така наречения «пазар»?

 

Има!!! Високотехнологични!!!

 

Но… няма информация за тях! Те са конкуренцията на ФАРМАЦЕВТИЧНАТА ИНДУСТРИЯ! Това е аналогично на автомобилостроенето – знаем, че електромобилите са по-добри и там има страхотни разработки, но… купуваме това, което се предлага на пазара, защото информацията за другото просто се потулва или я няма. Рекламата (нека си спомним, кой поръчва музиката) ни повтаря едно и също – купувайте това, което ви предлагаме (защото това за нас е изгодно!). В бизнеса няма компромиси – там се действа твърдо, става дума за огромни печалби или загуби. Кой иска да си позволи загуби, пък било то заради някаква си екология??

 

Всъщност, всичко това го знаят тези потребители, които са се заинтересували за здравето си и са пресметнали, че е по-добре да го пазят, отколкото после да се лекуват!

 

В заключение искам да кажа, че качествените и необходимите неща ги има, достъпни са, но трябва да знаем за тях, както и да инвестираме част от средствата си именно там, където е най-важно: в здравето си, както и в здравето на нашите деца!

 

Според мен, изводът е само един: състоянието на нашето здраве не е каприз, нито е лукс – то е необходимост!

 

За себе си съм направил своя избор, а вие? Споделете вашата гледна точка, ако обичате!

 

На всеки желаещ мога да дам необходимата му информация – нека само се обърне на лични, където ще предоставя и ел. поща за кореспонденция!

 

Благодаря ви за вниманието и търпението да прочетете всичко това!

 

 

Усмихнете се! Слънцето изгрява всеки божи ден! Нека го видим, дори през облаците! :)

 

 

П.П. Ще очаквам с интерес коментарите ви – далеч съм от мисълта, че зная всичко, а и много от вас могат значително да обогатят написаното по-горе!


Тагове:   необходимост,


Гласувай:
0



1. nadagr - Поздравления за написаното!
24.04.2009 09:47
За терапия и профилактика е необходимо много време,добре обучени специалисти и вложени пари от държавата. Затова куцат. Какво говоря,те изобщо не могат да проходят при тези условия.
цитирай
2. peperudata - Похвална позиция за един медик!
24.04.2009 11:07
Повечето лекари гледат да не лекуват, а да ти усложнят положението с лекарства, които развалят купища други органи- т.е. нарушават баланса. Някои го правят от невежество, други съвсем умишлено.

Но за последователите на здравословния начин на живот има един друг риск- този на полвинчатото знание. Мислиш си, че всичко ти е ясно защото си прочел 1-2 книги за здравословно хранене, които са ти замъглили мозъка и започваш да се храниш още по-еднообразно от преди, а и друго не приемаш съвети, защото си вече начетен:)

Другата пързалка, на която попадат мои познати поддържници на подобна теория е вманиачаването, но този риск винаги съществува.

Та в този смисъл, след като разчопли темата струва ми се, че може би трябва следващия постинг да бъде по-конкретен!

Ще го очаквам с интерес:))) Поздрави!
цитирай
3. rpatel - Много хора си мислят, че щом не са ...
24.04.2009 11:31
Много хора си мислят, че щом не са болни, това означава, че са здрави, но за съжаление не е така. Здравето не означава само липсата на болест. Човек може да се нарече здрав едва когато освен физически добре, се чувства и в хармония със себе си и със света. По тази логика, колко от нас са наистина здрави? Май не много... аз поне не съм. Да, физически съм добре, но се чувствам самотна и тъжна, което значи, че душата ми страда.
Хубаво е, че си засегнал един толкова важен проблем като здравето. Защото забързани и потънали в собствените си грижи и проблеми, забравяме за него и един ден се чудим от къде ни е дошло. Защото някои от сериозните болести освен на всичко друго се дължат и на нерви и на нередовен живот. Дори на скоро имаше статия, че тъй нар. разбито сърце можело да доведе до здравословни проблеми. Вярно е. Това мога да го потвърдя от опит.
цитирай
4. avangardi - Кирил, усмихна ме:-)
24.04.2009 16:51
Появата на постинга е доказателство за твоето решение на проблема:-))
С приятелски поздрав - Илчето
цитирай
5. lubopitstvo - lubopitstvo
24.04.2009 22:35
Много интересен пост, за който те поздравявам.
Здравето е важно, две мнения по въпроса няма.Прав си, че за да бъде то в плачевно състояние, причините са много и съвсем не са от вчера, а инертно се влачат от десетилетия.
Завършила съм медицина и макар не като висше образование, все пак три години я учих, бях на стажове в болницата, после поработих, макар и за кратко в системата.Такава каквато беше тогава.
Докато учех/ учех с голям хъс/, ми правеше впечатление колко много знания са се натрупали за болестите и същевременно колко малко те могат да помогнат, за да бъдат излекувани.
Не се занимавам с медицина вече от 12 години и може и да сбъркам, но ми се струва, че тя е безсилна при някои тежки болести, помага само да не се влошават други и наистина лекува...Какво?Инфекциите?Депресиите?
Хората умират от инфаркти и инсулти, от злокачествени заболявания.Най-често така става.Медицината може да помогне, ако природата се смили и имаш още някоя година живот.
Но може ли да премахне тези злокобни заболявания като с нож?
Докато учех ми направи впечатление, че няма практика опитът на лекарите да се предава качествено на следващите.В медицината опитът е много важен.Защо той добронамерено да не бъде даден без остаък на следващите?Недопустимо е това да не се прави.
Наивно ще попитам - кой не иска да живее вечно?
Никой не иска да умира.Но няма как.Така върви светът и човек и добре да живее - умира и друг се ражда.Император Траян го е казал.И хем вярно го казал:)
Дали медицината ще ни направи някога вечни?Може би е способна, но няма да се допусне това да стане.
Профилактиката е като че ли най-важна, защото тя ни предпазва да не попаднем в кръговете на ада, ако се разболеем сериозно.
За храните менте си прав.Аз не зная какво ям.То кой ли знае наистина.Че се тъпчем с отрови е факт.Че сме по-болни от родителите си - също.Като прибавим и ужасяващият стрес, на който ежедневно сме подложени...
Хайде, да не намесвам и съвременното положение в здравеопазването, от което лекарите от лекари станаха писарушки.
Та нещата са като в стихотворението на Вапцаров -
"Разровиш ли го,
ще мирише и
ще горчи като отрова."

цитирай
6. tsvetamak - Не помня откога не съм се чувствала ...
25.04.2009 09:44
Не помня откога не съм се чувствала "здрава".
Когато се събуждаме с тежки мисли, с настроение изпълнено със страх, с постоянно вътрешно напрежение - няма как това да не се отрази на здравето ни.
Отровната храна, която ни принуждават да консумираме наистина съсипва организма ни, но много повече ни разболява страшната действителност в която ни се налага да оцеляваме.
Човек трябва да има много силна воля, за да полага усилие да се грижи за себе си и близките си, въпреки безкрайните трудности. И когато духът отслабне - ни нападат болестите.
Аз лично се справям все по-зле.
Знам каква е рецептата за оздравяване, но за съжаление е неизпълнима.
Радвам се, че си тук и напомняш, че доброто все още го има:)
цитирай
7. comfy - Надя (nadagr),
25.04.2009 17:11
Права си по отношение на хората, които работят в областта на медицината... Но многократно повече са хората, които могат да направят профилактиката си сами - само им трябва информация.

Целта на този постинг е обикновените хора да разберат, че се въртят в омагьосан кръг, а могат да си помогнат сами - това е истината! Е, стига здравето им да влиза в първата тройка приоритети!!

Благодаря ти за коментара! Поздрави и усмивки! :)***
цитирай
8. comfy - Нежна Пеперуда,
25.04.2009 17:14
съгласен съм с коментара ти 100%!

И, да, ще има продължение на този постинг - благодаря ти за пълноценното включване!!!

Поздрави и усмивки! :)***
цитирай
9. comfy - Рокси, привет!
25.04.2009 17:22
Много се радвам, че си намерила време да посетиш блога ми и да коментираш - при това пълноценно!!
Благодаря ти!!
... Искам да ти кажа, че съм напълно "за" твоята теза, че т.нар. "разбито сърце" може да доведе до здравословни проблеми, при това до изключително сериозни...

... А какъв е изходът от това, как мислиш? Сподели, сигурно си намерила някакъв за себе си...

Поздрави и усмивки! :)***
цитирай
10. comfy - Илче, привет! :)
25.04.2009 17:25
Появата на постинга е... но все още не е... :)))))

Не мога да живея, без да споделям това, което виждам - мисля, че така, ако не на себе си, ще мога да помогна на други... кой знае...

Кога ще се видим с теб? ;)))

Поздрави и прегръдки!! ***
цитирай
11. comfy - Любопитство, ти ме зарадва! :)
25.04.2009 17:29
Толкова емоционален и многопластов коментар!!
Благодаря ти!!!!!

Мисля, че не само на мен, а на всички, които четат тук, ще е интересно да споделиш повече от жизнения си опит - в тази насока, имам предвид! Разкажи - приеми, че тук е отворено постоянно за твоя разказ!! Предварително ти благодаря!!

Медицинска сестра ли си била или?

Разкажи, де! :))))

Поздрави и най-хубави пожелания! :) ***
цитирай
12. comfy - Цвете, привет!
25.04.2009 17:38
Не съм чел от теб толкова обречени слова - на кого му е лесно... но пък, напълно те разбирам.. поне така мисля...

Духът и Душата - едно и също ли са или две отделни "субстанции"? Как мислиш? И какво влагаш ти в понятието "воля" и "силен дух"?

Много ми се иска да обхванем темата за здравето от всички страни, които са възможни - дано се включат и повече хора...

Благодаря ти за коментара и добрите думи за мен!!!

Идвай пак, Цвете, и пиши - ще чакам! Смело - не се самоцензурирай, моля те! Ти знаеш много, а аз знам това... ;)

Прегръщам те! ***
цитирай
13. lubopitstvo - Благодарря, но...
25.04.2009 18:47
Бях медицински фелдшер :)
Извини ме, но аз никога не бих си позволила да разказвам тук за жизнения си опит.Всичко, което до този момент съм написала е около нещата за мен, но никога за мен.
Иначе някак все едно частички от себе си трябва да откъсвам.А не искам.
цитирай
14. comfy - Любопитство, много,
25.04.2009 19:42
изключтелно уважавам избора ти!!!

Радвам се на твоята откровеност, честност и позиция!!

Сърдечно те поздравявам! :) ***
цитирай
15. totkaivanovaa - :)
26.04.2009 13:22
Поздрави за хубавия постинг...напълно споделям написаното...след години наблюдения и много прочетени материали съм извлякла "есенцията" за себе си, и се опитвам да я прилагам до колкото мога...смятам, че от най голямо значение не само за здравето, но и за жизнения ни тонус и настроение, за добрия ни външен вид и излъчване е от голямо значение не само с какво се храним, но и КОЛКО... Определено не споделям мнения, че българина е беден, затова си купува боклуци - кремвирши, салами и смлени меса съдържащи какво ли не...определето смятам, че е по-добре да си легна гладна, отколкото да сложа това в корема си...ще очаквам продължение на постинга, а аз ще продължа да питам в лични...
цитирай
16. comfy - totkaivanovaa,
26.04.2009 14:34
радвам се, че се отби тук и, всъщност, сме единомишленици! :)

Ще те очаквам на лични!

Поздрави и усмивки! :) ***
цитирай
17. teachme - Доброто здраве личи отвън!
27.04.2009 13:34
Човек е това, което яде,
затова лекия здравословен дискомфорт, преследващ ме напоследък, смятам да оправя с промени в храненето.
Това един доктор, надявам се, одобрява:)
цитирай
18. comfy - Привет, Вал! :)
27.04.2009 14:02
Съгласен съм с твоята постановка на нещата!

Предполагам, обаче, на всички ще е интересно какви именно промени ще направиш в храненето - сподели, ако имаш време и желание! :)

Поздрави! :) ***
цитирай
19. gothic - comfy,
28.04.2009 09:20
И постинга, и преждекоментиращите казаха почти всичко по темата. Затова аз ще се върна към заглавието на постинга. Каприз - в никакъв случай. Лукс - може би. Необходимост - във всеки случай!!! Поздравления за написаното :)))
цитирай
20. comfy - Пламене, добре дошъл тук!
28.04.2009 09:23
Благодаря ти за коментара!!

Много се радвам, че мислим по един и същи начин!

Поздрави и успешен ден!
цитирай
21. kuracpalac - Навиците трудно се променят :-(
28.04.2009 10:05
Постинга е чудесен.
Благодаря!
цитирай
22. deninosht - !:)
28.04.2009 10:43
определението на Световната Здравна Организация
.........................................................
био-психо-социо комфорт:)

и трите ти ги пожелавм от сърце!:)
цитирай
23. teachme - Ок...само че накратко:)
28.04.2009 11:24
защото трябва да поспя след нощна, че това неспане нощем е другият ми проблем - отразява се на имунитета и на защитните сили на организа като цяло.
Храненето...първо - ще намаля количеството и второ - тук в Несебър ще отвори кухня със здравословна храна, приготвена по специален начин. През зимата идваха гости, които след седмица престой се чувстваха като преродени /а и външно си личеше промяната/ хранейки се само с такива ястия, приготвени от лечителя им.
Има и още...но време няма:)
цитирай
24. ninaantonova - Знаеш ли, хората са много бедни, ...
28.04.2009 13:32
Знаеш ли, хората са много бедни, едва оцеляват. А, аз си мисля, че храната е един от основните фактори, за здравия организъм. На първо място поставям душевното състояние на човека. А преди него, духовното. Някой може би ще каже, че те почти нямат разлика. Но, дори и да си духовно богат, ако си физически беден, то и душата ти страда. Да не говорим за онези страдалци, които в името на идеята, са отивали в пустинята, и са се отдавали на бедност, глад, в името на Бог. Живеем в друго време, време в което ценностите липсват. Всеки вярва в Бог и таи дълбоко в себе си надеждата за по-добро време, за повече усмивки, за повече добри дни. Знаеш ли, че в последно време много ми липсва смеха, дори много отдавна не съм се смяла. Не говоря за истински смях, говоря за смях. Много им е тежко на хората, невероятно тежко, и обръщайки се към Бог, търсят спасението, което не идва, и съм убедена, че дори и на малкото светлина в живота си се радват, като малки деца. В момента импровизирам. Не мисля много, писането ми върви според мисълта. Оставям коментара си отворен... защото още имам какво да пиша, но ми е невъзможно, гледам внука си който е на 17 месеца и съм все след него. Благодаря ти за постинга, просто ме разчувства, заболя ме заради хилядите и възрастни и млади хора, които просто им е трудно, опитват се да намерят правилния път, опитват отново, отново и пак отново и до безкрай. В живота нищо не е еслучайно. Но все пак Бог ни щади, и ни показва непрекъснато, че сме на грешен път, но няма кой да чуе, най-малкото политиците. Хубав ден. :)
цитирай
25. comfy - kuracpalac, приятелю,
28.04.2009 16:11
вярно е, че навиците се променят трудно... но като започнем първо от нашите, тогава можем да предложим същото и на другите около нас ;)

Поздрави и благодаря за оценката!! :)
цитирай
26. comfy - Ден,
28.04.2009 16:39
радвам се, че си тук!

Да, такова е определението на СЗО, ама според него, тогава, колко души са здрави - колко процента от населението на Земята??

Благодаря ти за чудесното пожелание да съм в минималния процент! ;) ***
цитирай
27. comfy - Вал,
28.04.2009 16:44
това, което разказваш е много интересно!!!
Хайде, като имаш време, пак напиши нещо по този повод - каква е тази толкова интересна кухня със здравословно хранене? Много ми е любопитно!

И не ме карай да идвам до Несебър, моля те! :))))

Поздрави, Вал! :) ***
цитирай
28. comfy - Нина,
28.04.2009 17:02
както винаги коментарът ти е искрен и многопластов... Обхващаш много проблеми, като ги обличаш с малко думи... Това си е талант!

... Знам... че хората са много бедни... че едва оцеляват - знам и го виждам всеки ден! Дали това е божие изпитание или просто сами хората си го правят, защото имат свободна воля (дори когато гласуват на избори!) - това не знам, не мога да преценя... Но все ми се струва, че изходът от каквато и да е ситуация рядко е един... Може и да греша...

За ценностите просто не ми се говори - промяната им, а и често липсата им, е почти навсякъде... Не знам какъв процент от хората вярват в Бог - и аз си мисля, че е голям, но в същото време Вярата стои някъде там надолу в стълбицата на ценностите... Както беше казано някъде именно Вярата може да се сравни със следния модел: без нея един човек може да мине по замръзнало езеро без да пропадне под леда в студената вода, но цял народ или много хора - никога! Те неминуемо ще пробият леда и ще се окажат в студената вода без Вяра...

Смях... Смехът е признак на душевно равновесие и липса на тревожност... Когато тревожността надделява, смехът не може или много трудно ще се появява....

Да, времето, в което живеем е на много високи обороти и изисква буквално от всеки да се включи с всичко, което има, за да не попадне в омагьосан кръг... Но знаем също така, че това е непостижимо за много хора - те вярват, че нещата ще отминат просто така, както са дошли! Но няма, няма да е така - всичко се комплицира и компилира - оцеляването вече зависи от безброй фактори, един от които е способността за оценка на ситуацията и адаптиране... Колко са тези, които могат да променят света? Та повечето хора и себе си не могат да променят.....

И за да не превръщам отговора на коментара ти в постинг, ще спра дотук....

Каня се и подготвям продължение на настоящия постинг, където ще се опитам, съвместно с аудиторията, да разгледам какви са възможностите ни за излизане от ситуацията. Защото нека си спомним тази "приказка" : "Живеем в преходно време" - казал Адам на Ева. Та и досега сме си в него...

Благодаря ти още веднъж за коментара - радвам се винаги, когато си тук!!

Пожелавам ти, Нина, всичко най-добро и позитивно - нека да бъде!! ***

цитирай
29. deninosht - !:)
29.04.2009 16:42
TI BQDI-
JE ZA TEB 6TE SA 100!
цитирай
30. comfy - Благодаря, Ден!!! :)
29.04.2009 18:04
Ти винаги ме очароваш с това, че извличаш от постингите най-същественото и го формулираш в няколко думи - това ме възхищава!!!!!!

Прегръдки и целувки, приятелко! ***
цитирай
31. sad - Киро,
05.05.2009 10:00
Добави и чисто и спокойно съзнание към храната. Защото там започват и там свършват болестите (достатъчно е да си припомним само "плацебо" ефекта).
цитирай
32. comfy - Приятелю, sad!
05.05.2009 11:47
Прав си - това е необходимо, но недостатъчно условие! Плацебо-ефектът помага, но само на него не може да се разчита - ти това също го знаеш, нали?

Благодаря ти, че се включи тук - твоето допълнение е ценно и не трябва да се забравя!

Поздрави и весело посрещане на Гергьовден! :)
цитирай
33. sad - разбира се
06.05.2009 13:54
плацебото си е чиста лъжа но има нужда и от него за да впрегнем на работа силите на съзнанието :-)
в крайна сметка може и един аспирин да вземем ако нищо друго не помага :-)))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: comfy
Категория: Хоби
Прочетен: 3326240
Постинги: 233
Коментари: 6881
Гласове: 61739
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031