Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.08.2009 11:32 - ОТНОВО ЗА СПИСАНИЕТО
Автор: comfy Категория: Други   
Прочетен: 9510 Коментари: 17 Гласове:
15



Уважаеми приятели,

Времето си тече, а предвид сроковете, нещата, свързани с предложенията по Списанието, се развиват много бавно.

Целта на този постинг тук е да катализира процеса по осъществяване на идеята…

Вече има предложения както за определени постинги, така и по концепцията, свързана със създаването и реализирането на проекта.

Тук ще приведа предложенията (без тези за конкретните постинги – тях по-късно), както и някои мои виждания.

Нека първо, обаче, ви предложа една простичка статистика, която направих към 13.00 на 22 август.

 

 

Блогове към 22.08.09

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Категория

Брой блогове

%

Отношение между блоговете към 1

Предло-

жение за

брой публикации

1

Новини

1552

2.77

10

1

2

Забавление

8761

15.63

59

5

3

Звезди

1154

2.06

8

1

4

Бизнес

1923

3.43

13

2

5

Хоби

2098

3.74

14

2

6

Компютри и интернет

2167

3.87

15

2

7

Музика

11172

19.93

75

7

8

Спорт

1834

3.27

12

2

9

Наука

1411

2.52

10

1

10

Изкуство

2123

3.79

14

2

11

Лични дневници

6387

11.39

43

4

12

Политика

1228

2.19

8

1

13

Тя и той

1756

3.13

12

2

14

Регионални

272

0.49

2

1

15

Туризъм

910

1.62

6

1

16

Други

11168

19.92

75

7

17

Поезия

148

0.26

1

1

 

 

 

 

 

 

ОБЩО

 

56064

100.00

379

42

 

От таблицата се вижда, че най-малко са блоговете в категория «Поезия», макар че много от блогърите пишат стиховете си, регистрирани преди това в друга категория. Ако приемем за единица количеството блогове в категория «Поезия» (макар тя да е най-новта), се получава предпоследната колонка от таблицата, от която се вижда какво е отношението между количеството блогове по категории. По този начин, ако приблизително на всеки десет такива единици дадем възможност за 1 публикация в Списанието, ще получите последната колонка – разпределение на броя публикувани постинги по категории.


Тук възникват редица проблеми – дори да приемем, че списанието може да съдържа 42 постинга (или друго количество), то остава открит въпросът за обема на всеки постинг. Дори всеки постинг да е по 1 страница – излизат 42 страници, а знаем, че ще са необходими и още страници: например за уводни думи, някои илюстрации и т.н. Все пак, лично аз не мисля, че Списанието трябва да е повече от 64 страници, например…


Всичко това, разбира се, е съобразено с една основна идея: пропорционална представителност на категориите блогове в blog.bg (независимо от това, че от категория «Хоби», например, може да се публикува и разказ или постинг, касаещ областта на друга от категориите).


(Идеята за пропорционалност при представяне на категориите от блога, макар и да води до статистическа репрезентативност на самия блог е, все пак, до голяма степен и пожелателна, защото някои може да не поискат да участват и тогава пропорционалността се губи или просто става друга…)


Лично на мен много ми се искаше постингите да се публикуват и с коментарите (поне някои), но… засега не виждам как може да стане това, а освен всичко друго има и основателни мнения, че това не бива да се прави (виж по-долу предложенията в коментара).


Очаквам помощ и идеи от ваша страна, приятели!


А какви предложения бяха направени досега – както в коментари, така и на лични, ще дам по-долу в коментар, като на места ще изкажа и някои свои съображения.


И така, моля ви, бъдете активни!


P.S. 1. Засега и Владо е на мнение да поговорим за «рамките» на Списанието малко по-късно (имам предвид както организационно-техническите, така и концептуалните), за да не се ограничават идеите, които могат да бъдат предложени…

P.S. 2. Не смятам, че този постинг е изчерпателен, но ми се струва, че трябва да го пусна такъв, какъвто се е получил, за да не се губи време за дискусията.


Тагове:   Отново,


Гласувай:
15



1. comfy - Коментар с предложенията, постъпили досега...
24.08.2009 11:36
От: essy
… примерно: 1-ва корица нямам идея :)...Последна корица като рекламна корица на издадени вече книги: Поезията-моят живот, Книгата на mamaS, Wonder, Ведрин и др. 1-ва страница за 1-ви брой встъпителни думи ......

И от там, на там вече няма никакво значение подредбата по категории. Е, би било хубаво ако е някоя сериозна статия примерно на Чара, след това да има нещо по-леко- за разпускане. И е хубаво освен с ник, този път участниците да влязат и с истинските си
имена..... Само предлагам освен всички категории, които има тук да има и две нови категории "Инициативи" и "Нови блогове" - в тази категория да се представя по един нов блог, за да имат равни начала с по старите блогери.

Тук следват конкретните предложения на essy с линкове...
_____________________

Изпратено: 13:43 От: qbylkovcvqt

Аз съм филолог, ако мога да помогна с нещо друго освен с мои стихове - моля.

Бях поканена да сътруднича на сп. "Български език и литература", имам идеята да пиша - може би нещо като критика или представяне на авторите от нетпространството, защото за класиците вече много е писано. Тук има много добри творци, които биха имали своето място и в училище, съвременната тематика мисля ще е по-привлекателна за децата... Както и да е - ако нещо такова би било интерес за вестника - ще го направя :)
________________________

От: chara
Здравей!
Писахме си един ден с Владо и му пратих нещо като виртуален "подарък" - анонс на блога ми, по-точно на едно есе: "Частните градове на България", което бе препечатано от в. Дневник, част от него влезе в книгата на немския разследващ журналист Юрген Рот - "Новите български демони", а книгата пък и участието ми в "Коритаров лайф", както и есето, станаха повод за уволнението на журналиста. Казах на Владо, че ако не в историята, то в учебниците по журналистика казусът "Коритаров" вече съществува, ето защо му предлагам, подходящо като за списание, да разкажа историята. Не държа да е в първия брой.
Писах му също, че е добре, хората, чиито "продукт" - статии, стихове и прочие публикуваме, не бива да са анонимни. Понеже тук има много такива. Добре е всяка категория да се модерира от някого, който е в час. Аз имам претенции да следя Политиката, но и Владо я следи. Но, когато стане дума да се публикува нещо за енергетика - мога да помагам.
Предложих му да сложи символична цена от 1 лев, не за друго, а защото, когато човек получи нещо безвъзмездно - не го цени, пример с безплатните вестници в София. Вечер се търкалят като дрипи по улиците и всеки ги подмята.
Понеже това е месечно списание, не виждам много място за Новини.
Предложих също да представим, с тяхно съгласие, разбира се, някои наши съблогери, т.к. считам, че семействата им са оставили трайна следа в историята на държавата, имам предвид сина на Емил Димитров и сина на проф. Метев. Може да има и други, но сега не се сещам.
Ох, стана дълго и хаотично. Но... кажи как ти се струва на първо приближение. Ще ми е интересно. Тук се публикува много поезия. Аз ... не съм специалист. А и това е нещо много лично за лаик като мен - или го харесвам или не....
Има още нещо. Предложих на Владо да му дам линкове или да им пиша, на няколко журналиста, за които мисля, че са добри - Славимир Генчев, Силви Стефанов и Иво Христов. Могат много да помогнат, защото те не са от вчера в медиите и няма да откриват "топлата вода". Има си някои правила на "играта" , с които все пак е добре да се съобразяваме.
Спирам, защото ...
Ако ми хрумне нещо още ще ти пиша отново, но все пак, казах го и на Владо, пиша го и на теб.
Изчети всичко, направи "скелет" на продукта, публикувай го, нанеси корекции, и ... напред!
После в движение ще се доразвиват нещата. Първият брой ВИНАГИ е различен защото от него се очаква много. Така че, както мисли и Владо - без компромиси!

Относно модераторите. Мисля си, че освен професионалните журналисти, които предложих /а те може и да не се съгласят, макар да са и съблогери/ е добре хората на първите позиции в класациите за съответната категория напр. "Музика" също да се включат. Или хора, които отдавна и относително постоянно са в това пространство. Да ги поканим. За Славимир, Силви и Иво мога и аз да го направя. Това са хора, които ценя, а и те мен. Няма злоба при тях, те са много над дребните неща.
Много ми се ще обаче да обсъдим как виждате заглавието и акцента на списанието. Това е ядрото

Категорична съм да не се публикуват коментари!
Какви кометнари при поезия ... смешно е!
Но може все пак извадка с 2-3 до 5 по провокативни или даващи друг поглед върху темата при "Политика" например.
Може би да обсъдим рубриките, защото какви коментари в "Музика", все пак правим печатно издание ...
_________________________

boristodorov56 – (взето от блога на Владо – бел.авт.) Този път да се подходи малко по организирано - не позволявай претенциите да стигат до небето.
20.08 07:59
Нека отделните броеве са концептуални, с предварително определени теми. Това ще улесни редактирането и подборката.
Редно е да се определи и начина на подреждане на авторите в предложените категории например по азбучен ред.
Размера на творбите трябва да се конкретизира - колко реда с колко машинописни знака.
Илюстрирането да не се обсъжда от авторите, а да си е грижа на редакторите и в съответствие с темата на конкретния брой.
Къде да се изпращат предложените материали?
__________________________

Изпратено от: priqtel12
....Сега за постингите и коментарите....смятам, че постинга е достатъчен, а щом има интерес, всеки може да влезе в блога и да прочете коментарите....Определено трябва да има и лимит на написаното......поне горната граница, която не трябва да се превишава....А самото структуриране май ще е сложна работа- какво да бъде подреждането , дали по категории, или разпръснато в списанието....това според мен ще зависи от темата на постингите...И затова смятам, че всеки брой на списанието трябва да е на определена тема/една или няколко, обявени предварително/, или пък една глобална тема и разбити нейни подтеми, според различните категории/ т.е. нещо , разгледано от различен аспект , с разкрити различни гледни точки, според това дали категорията е забавление, политика или бизнес и т.н. Самите теми могат да бъдат свързани с нещо актуално или пък с нещо друго.....
Сега като ти пиша, ми идва идеята, че съдържанието може да бъде структурирано и по друг начин: напр.
Актуално- новини, мода, важни събития, здраве, наука, бизнес, регионални и др.
История - туризъм, музика, регионални, политика........
За душата
Реклама
Любопитно
Празници
Технологии и т.н......................................................................., като вътре в тях пак си я има твоята структура с вида публикация....., като категориите от блога могат да попадат в различни категории от тези тук, според информацията, която носят........../май се изразих малко объркано, не знам дали ще разбереш какво имам предвид.../
Виж за първия брой смятам, че нещата могат да бъдат и по-различни, не строго определени, всеки да се опита да представи блога си според преобладаващото в него, като идеята е с какво от разкритото той смята, че допринася на някого да му е интересно тук при него и да се изберат интригуващи постове, като задължително има предговор и указания за участие с постинги в последващите го броеве.....
___________________________

Засега аз разполагам с това и някои конкретни предложения за постинги. Очаквам вашите коментари, мнения, писма на лични и т.н. - както ви е удобно, макар че е по-добре да се пише направо тук, за да се чете от всички. Всъщност, както решите! :)

Ваш: comfy
цитирай
2. chara - Аз си мисля, че същността на този продукт - списанието
24.08.2009 11:54
трябва да са лични материали, имам предвид авторски.
Да тръгнем от това.
Но е хубаво да има и рубрика copy/paste защото тук в блога не веднъж съм попадала на много ценни неща, с послания, които иначе би отнело време да се търсят из мрежата /напр. прощалното писмо на Лорка, Пророкът на Джубран и т.н./
цитирай
3. comfy - Ами, chara, Светле,
24.08.2009 12:27
всъщност, основната идея е да има представителност blog.bg, а когато се представя дадена категория чрез блог и постинг, струва ми се, най-добре е авторът да предложи как да бъде представен блога му и с какъв постинг, а друг е въпросът дали този именно постинг ще влезе в първия брой на Списанието - всичко зависи от окончателно оформилата се концепция, за която се надявам да не се изгуби много време....
Иначе, на пръв поглед, ти предлагаш две противоположни неща, които си имат своята обосновка и място, а и не се отричат взаимно... :)
цитирай
4. chara - Най-важен е "скелета" т.е. съответните рубрики.
24.08.2009 14:21
Те не могат да "копират" точно тези на блог.бг, поради ред технически причини.
Така че да се тръгне от там. Аз от друго се притеснявам. Тук имаме много "продуктивни" колеги, които буквално заливат пространството с присъствието си. Няма да е коректно, тази приливна вълна да залее и печатното издание, т.е. да бъде "окупирано" от едни и същи лица.
Но ... модераторите да му мислят!
цитирай
5. comfy - Знаеш ли, chara, Светле,
24.08.2009 14:29
това е едно от нещата, които ми хареса в предложението на priqtel12, дадено по-горе - там, в това предложение, се обединяват различни категории от блога в нови, като дори някои "блогови" категории могат да присъстват в няколко от новите - това ми се стори много интересна идея! А репрезентативността може да се запази и при използване на това интересно предложение...

Що се отнася до "продуктивните" колеги, то мисля, че тук квотирането ще произлиза все пак от видовете блогове по категории (или нови рубрики в Списанието, включващи категориите), а не от броя на постингите, в който и да е от тях... Така че... :)
Да... да му мислят И модераторите! :)

Всъщност, нека добавя, повтарянето на някой блог чрез постинг в даден брой на Списанието, ще бъде недопустим разкош, като имаме предвид обема и т.н. Така мисля...

И още нещо се сетих: след като бъде публикуван някой постинг в дадена рубрика/категория, отдолу, след края на постинга, могат да се сложат две каренца - "най-популярни" и "най-четени" блогове във въпросната категория/рубрика към момента, нали?
цитирай
6. katan - Прочетох всичко.
24.08.2009 19:07
Съгласна съм с chara,priqtel12 и boristodorov56.
Като за начало на такъв голям замисъл ми се струва,че трябва да се ползва компетента помощ от хора,които се занимават с такива издания.
1.Най-напред/според мен/ трябва има ясна концепция за Списанието.
2.Корицата на Списанието да е направена от хора извън blog-a, за да се избегнат недоразумения...
3.Цена - забължителна/макар и символична!/.
4.Встъпителна статия от издателя,гл.редактор или оторизиран за това човек/може и поканен за целта журналист,извън blog-a/.
5.Консултация с блогъри-журналисти,моито да влязат в редколегията.
6.Коментарите към постингите ми се струват излишни,защото не винаги са по темата и на място.
7.Да има лимит или квота за брой и размер на публикациите.
8.Да има Модератор за всеки раздел,който да бъде и един вид редактор.
9.Тежка и сложна задача, но не непосилна.
10.Да се помисли и за рекламодатели.
11.УСПЕХ на начинанието!
цитирай
7. iliada - ЕХ,така ми се иска да помогна
25.08.2009 08:45
но направо не ми хрумва нищо в момента!Хубаво е ,че има обаждания и идеите които се подхвърлят са ценни!Дано за изпълнението на тази трудна задача събере повече ентусиасти-хора с големи сърца!
Качаклиев отново предлага нещо добро!Нека помогнем!!:)
цитирай
8. comfy - Катя,
25.08.2009 08:51
много ти благодаря, че се включи така полезно с разпределението на задачите!!! Ценно е!!

Пожелавам ти хубав и спокоен ден! :) *
цитирай
9. comfy - Илиана,
25.08.2009 08:52
благодаря ти за съпричастността - ще ти хрумне нещо, сигурен съм!!! :)

Хубав ден ти пожелавам!! :) *
цитирай
10. iliada - :)
25.08.2009 08:57
В момента съм насочила цялото си внимание към един голам проблем и може скоро ще отсъствам поради тази причина,но ако нещо ми хрумне въпреки всичко -винаги!:)
цитирай
11. candysays - :)
25.08.2009 10:25
И тук да се включа за малко - по мое мнение предложенията на chara и katan са много стойностни и ценни! (не че другите не са, но тези коментари отличих за себе си..) Уместно е наистина да се потърсят рекламодатели - смятам, че тук биха могли да се включат и да помогнат (при желание от тяхна страна, разбира се) и онези, които ни предоставят това пространство, за да публикуваме - Investor.bg.

Поздрави сърдечни и ще следя темата!
цитирай
12. comfy - Кенди,
25.08.2009 10:50
привет и тук!
Да предложенията вече се натрупват и идва ред на тяхното прилагане по съответния начин. За рекламодателите ти писах в предишния постинг - ако могат да се намерят още отсега, би било чудесно. Това ще облекчи финансирането. Тук, обаче, трябва да се включат и други хора, които да предложат своята помощ по осъществяването на тази идея... За Investor.bg струва ми се, че Владо поддържа връзка с тях...

Поздрави и на теб, като се надявам да привлечеш и други хора, които със своите конкретни действия могат да помогнат!

к.к.
цитирай
13. comfy - Въпрос и предложение
25.08.2009 13:48
Въпрос:
дали Рубриките в Списанието да повтарят имената на категориите от блога, как мислите? От една страна е добре - става по-разпознаваем блога, но от друга - все пак това е Списание и то може да си има специфика (например, Рубриките може да са 8, като обединяват определени категории и се получат приблизително еднакъв брой блогове във всяка Рубрика - така при 64 страници ще се паднат по 8 страници на Рубрика, примерно)...

Ако се приеме такъв вариант - с Рубрики (всяка от които си има ново име или е компилация от имената на категориите от блога), то може да се помисли кои категории да се обединят и то така, че да се запази представителността им от блога, както и близостта им в тематичен план (вж. таблицата по-горе)...

Макар и това да не е улесняване на задачата, май... :(

Предложение:
модераторите трябва да правят първото пресяване. Затова те ще подават повече от нужния брой материали - да кажем 2 пъти повече...

Когато този етап мине, предлагам предложените материали да се публикуват като линкове тук в блога - да кажем стотина линка. На този втори етап се подхожда по обратния начин: кои да отпаднат (отрицателен вот!), докато се получи необходимият брой, примерно 60 постинга...

А на третият етап те се преглеждат и редактират...

Как мислите, работеща ли е схемата?

Идеята е, обаче, на първия етап материалите да се предлагат на модераторите от авторите - все пак, те имат своето виждане как да представят блога си...
цитирай
14. mamas - 13. comfy - Въпрос и предложение
25.08.2009 22:51
comfy написа:

Ако се приеме такъв вариант - с Рубрики (всяка от които си има ново име или е компилация от имената на категориите от блога), то може да се помисли кои категории да се обединят и то така, че да се запази представителността им от блога, както и близостта им в тематичен план (вж. таблицата по-горе)...


Подкрепям това предложение.
Конкретно:
В рубриката Изкуство влизат също Поезия и Музика.
Забавление се обединява с Хоби.
Въртят ми се още някои неща в главата, дообмислямги и ще споделя.

Относно статистиката - не знам доколко е реална в смисъл, че голяма част от блоговете са празни. Освен това (както вече е посочено) не винаги съдържанието на блога отговаря на категорията, която авторът си е избрал.
Има огромно количество блогове, които съдържат само копирани материали или линкове към други източници.
В категория Музика са най-много, но в част от тях преобладават постинги от типа "днес слушам ..." или "чуйте това парче".
Списанието ще претендира за представителност, така че идеята за равнопоставеност на всички блогъри някак си не ми се връзва...(всъщност има ли такава идея, да не греша нещо...). Трябва да се подбират наистина стойностни материали.
Ще прочета и останалите материали по темата и ще се включа отново.
Дано съм била полезна поне малко.
Приятна вечер!
цитирай
15. comfy - Привет, Славе!
26.08.2009 16:37
Абсолютно си права, че статистиката е суха и малко "куха", в смисъла, който посочваш!!
Що се отнася до представителност, то тя е предвидена за КАТЕГОРИИТЕ и самия Блог.бг, а не за всички блогъри - просто те не могат и да бъдат представени и равнопоставени всичките, защото много блогове са регистрирани, но остават празни... Друг е въпросът, че има и такива, които не пишат в блоговете си нищо, но иначе са много активни с коментари, при това добри коментари - ето, за тях, някак си, още не ми е ясно и на мен...

За стойностността на постингите, които ще влязат в списанието, ми се струва, че не трябва да има притеснения... Притесненията са, че огромната част от "стойностните" постинги ще останат извън първия брой! Но, ако всичко върви както е замислено и се получи качествен продукт - имам предвид Списанието, то ще има втори брой, трети и т.н. - така ще намерят място все повече интересни и "стойностни" постинги!

Ще се радвам да се включиш по-късно и да доразвиеш мислите си, както и да предложиш наименования на Рубриките!!

Поздрави! :) *
цитирай
16. viki11 - А аз се чудя,
27.08.2009 20:14
защо, аджаба, не се обаждаш.
цитирай
17. comfy - Вики,
27.08.2009 22:10
не е заради това, което мислиш :)

... До скоро!!!! *
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: comfy
Категория: Хоби
Прочетен: 3330716
Постинги: 233
Коментари: 6881
Гласове: 61742
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930