Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.02.2007 11:31 - Не обиждайте Стъкмистиката!!
Автор: comfy Категория: Хоби   
Прочетен: 6626 Коментари: 21 Гласове:
0

Последна промяна: 26.02.2007 11:45


Уважаеми приятели,

Често съм се сблъсквал с така наречените статистически методи на изследване, както и с твърдения, "обосновани" статистически. Тук ми се иска да представя накратко някои бегли характеристики на статистиката и методите, с които работи, както и моето лично отношение към получените резултати.

Който се интересува от това - може да продължава да чете, още повече, че в постингите си по-нататък аз ще цитирам написаното тук, когато това ми е необходимо, а който счита, че това е далеч от него - моля, пожелавам му приятен ден!! :))

И така, знам, че някои постановки могат да изглеждат или да са дискусионно написани, но ще поема този риск. Няма да ви давам строги определения, защото можете сами да си ги намерите... Целта ми е малко по-друга...

Да започнем с това, че статистиката е дял от математиката, който изучава закономерности, събития и тяхната вероятност за проява, при обекти или явления, които се случват в големи количества. При това, колкото по-голямо е количеството на изследваните обекти – нарича се извадка – толкова е по-голяма увереността, с която се правят съответните изводи. Веднага е важно да се разбере, че статистиката работи с вероятности. Това означава, че всяко твърдение основано на статистическа обработка на информацията е валидно (действително, истинско) с определна вероятност, която формално никога не е 100%.

От друга страна, обаче, когато вероятността, с която твърдим нещо е число близко до 100%, ние казваме, че това твърдение е практически валидно и приемаме, че то е достоверно напълно в разглежданите от нас рамки. Прието е рамките да се наричат приближение. Така например, в първо приближение ние приемаме, че валидността на твърдението е 100%, но във второ приближение тя вече е например 99.9%, в трето 99.95% и т.н. Следователно, всяко следващо приближение ни дава по-голяма точност на вероятността, с която подкрепяме валидността на дадено твърдение или извод. Тоест, приближаваме се към по-точното твърдение. Аналогично, когато вероятността е близка до 0. Тогава в първо приближение ние можем да приемем, че тя е нула – т.е. практически равна на нула. Но ние вече знаем, че в някое от следващите приближения (или даже още във второ приближение) тя вече ще е различна от нула…

image

image

И така, нека се опитаме да обобщим: ние изучаваме предметите и явленията – или, накратко, обектите – като събираме за тях информация и я обработваме с помощта на различни «инструменти», които обикновено се наричат методи. Едни от най-разпространените методи на обработка на информацията са статистическите методи (следователно, съществуват различни статистически методи). Те се използуват при изучаването на обекти – предмети, явления и събития, които се срещат в големи количества (или се случват многократно). 

Събраната информация, обработена с помощта на статистически методи ни позволява да направим определени изводи или да формулираме определени твърдения с предварително зададена вероятност на валидност – достоверност. Ние можем предварително да определим, че даденото твърдение (или даденият извод) ще бъде подкрепено с вероятност 95%, или 99% и пр. Голяма роля в случая играят две неща – първо: изследваният обект и второ: големината на извадката. Естествено е да предположим, че колкото повече изследвани обекта сме обработили статистически, толкова по-достоверен ще е нашият извод (т.е. ще можем да твърдим с по-голяма вероятност, че е правилен) и, съответно, толкова повече ще съответствува на действителността, на реалната същност на изследвания обект. Съществуват специални формули, които ни позволяват още преди да сме започнали изследването да изчислим колко обекта ще трябва да изследваме за да подкрепим достоверността на изводите си с, например, вероятност 99%


image


След като вече имаме известна представа за статистиката ще трябва да отбележим, че голяма, даже огромна, част от твърденията в биологията, психолгията и социологията се основават на информация, която преди това е била обработена статистически. Тоест, тези твърдения са достоверни с определена вероятност. Или, казано по-просто, ако вероятността, с която подкрепяме дадено твърдение е 95%, то в 5% от случаите нашето твърдение не е вярно. Ако твърдим, например, че бебетата се раждат с тегло между 3 и 4 кг. и твърдението ни е достоверно с 95% вероятност, то на всеки 100 бебета можем да очакваме, че 5 от тях ще се родят с тегло по-малко от 3 или по-голямо от 4 кг.

Забележете, в горния случай, ние ще знаем, че 95 от 100 бебета ще се родят с тегло между 3 и 4 кг., но какво ще бъде теглото на всяко конкретно бебе, чрез статистичеките методи, не ще можем никога да предскажем точно. И все пак, ако за всяко следващо бебе твърдим постоянно, че теглото му ще бъде между 3 и 4 кг., вероятността да познаем е 95% - на практика достатъчно голяма, за да приемем, че, общо взето, когато се раждат бебетата, те имат тегло между 3 и 4 кг. Оттук има само една крачка до твърдението: нормално бебетата се раждат с тегло между 3 и 4 кг. Значи, всяко бебе, родено с тегло в посочените граници е бебе с нормално тегло при раждане.

За да приемем един такъв извод (или твърдение), обаче, е необходимо да знаем значително повече неща за условията, при които е проведено изследването и са получени резултатите, които са били обработени статистически. Едва тогава можем да формулираме твърдението, че родените бебета с тегло по-малко от 3 и повече от 4 кг. са извън нормата, или, казано по-просто, са с ненормално тегло при раждането. Отново не трябва да забравяме, че достоверността на това твърдение също е подкрепена с вероятност, която не е 100%

Сами се убеждавате, че статистически обработената информация ни показва какво става и с каква вероятност можем да приемем, че то става, но, естествено, не ни отговаря на въпроса «защо така става?». От друга страна, обаче, необработената статистически информация понякога (даже често) е трудно въобще да бъде възприета и осъзната – т.е., можем лесно да се загубим в нея без да разберем нищо.

Още по-трудно е когато искаме да направим някакви прогнози за дадено събитие – дали ще настъпи или не. Особено когато вероятността е 50% - т.е. или ще се случи, или няма да се случи. Най-известният пример е подхвърлянето на монета – дали ще падне ези или тура статистиката не може да ни предскаже. Но, ако монетата е «честна», т.е. с еднаква вероятност може да се падне ези или тура, то статистиката прогнозира, че колкото повече хвърляме монетата, толкова повече двете събития – ези и тура – ще се случват така, че числото падания ези ще се приближава към числото падания тура (закон за големите числа) и при достатъчен брой хвърляния двете събития ще са се случили практически еднакъв брой пъти – т.е. прогнозираната вероятност 50:50 (50% за кое да е от тях).

image



image


След всичко, което казах по-горе, бих искал още веднъж да ви обърна внимание на няколко особености на статистическите методи за обработка на информацията:

прогнозата, основана на статистически методи, винаги е с определена вероятност;
степента на достоверност на дадено твърдение може да бъде различна и често зависи, освен от всичко друго, и от този, който е извършил изследването, а също и от начина, по който го е извършил;
винаги съществува възможност част от информацията, която не се връзва с основната хипотеза на автора на изследването, да бъде пренебрегната и, съответно, формулираното твърдение няма да е подкрепено с действителната достоверност;
- поради това, че статистически се обработва  информация, която обикновено обхваща голямо количество изследвани обекти (предмети, явления, събития) и не винаги е възможно да се повтори изследването или да се провери първичната информация (до статистическата обработка), винаги съществува реална опасност от манипулация – както при отчитането и включването в извадката на всички резултати, така и при статистическата им обработка;  
- често твърдения, които се основават на статистически обработена информация се представят като неоспорим факт;
винаги съществува различна от нула вероятност за грешка, при провеждане на каквито и да са изследвания, или при обработка на получената информация;
- независимо от всичките си минуси, статистическата обработка на информацията, е изключително ценен научен метод на съвременния етап от развитието на Познанието.

Накратко, лично аз, обаче,  винаги приемам резервирано твърденията, за които се казва, че са резултат от статистически обработена информация, или обратно – когато твърдението очевидно се основава на статистически обработена информация, но това не се съобщава. Възможностите за манипулация са много големи - следователно, рискът от такава не е пренебрежимо малък! ;)

Приятен ден! ;)



Тагове:   обиждайте,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. wildroses - На първо приближение...
26.02.2007 11:44
много полезна и поучителна статия :)
Благодаря!
цитирай
2. comfy - Радвам се, Диди,
26.02.2007 11:47
че могат да те развълнуват и проблемите на статистиката - изумяваш ме! :)))

Поздрави и лек ден!:))
Усмих*
цитирай
3. анонимен - Моят преподавател по статистика в УНСС
26.02.2007 11:50
(як пич беше) ни каза още първата лекция "Има лъжа, по-голяма лъжа и статистика."
А както казва един поет-мислител "Винаги има едно ЗАВИСИ"

Поздрави
цитирай
4. wildroses - Полезно е да
26.02.2007 11:52
си информиран :) и най- вече за тънката граница доверие- манипулация. Статията ми припомни, че обективността е променлива велечина...и да имам едно наум при представяне на нещо за 100% вярно, най- малкото понеже има един важен елемент- субектът.
Поздрави :))))
цитирай
5. comfy - zlika, чувал съм това твърдение
26.02.2007 11:54
и съм склонен да се съглася, че е достоверно с голяма вероятност!! ;)))
цитирай
6. comfy - Да, Диди,
26.02.2007 11:59
полезно е да си информиран и даже е още по-полезно да знаеш нещата такива, каквито са към момента! ;)

... Виждам, че ти добре отсяваш инфото и имаш критически поглед към нещата - това е много good!!;)*
цитирай
7. candysays - Прави сте!
26.02.2007 14:52
Полезно е човек да не се предоверява (дори на "статистически" данни ;)
Аз например никога не го правя! (или поне се надявам да е така...)

Усмих, усмих :-***
цитирай
8. comfy - Браво, Кенди!! :))
26.02.2007 15:11
Радвам се на твоя критически поглед върху нещата - правилно: "не всичко, което блести е злато" - беше казал един известен чичко! ;))**
Усмихвам ти се!! **
цитирай
9. copycat - ---
26.02.2007 15:24
Статистиката по своята същност е Термодинамика. В постинга се смесва Терия на вероятностите, Статистика и Алгебра на събитията. Е, коктейла не е лошо, но чесно казано прекалено сладникав :-))).

Едно гласче за старанието.
цитирай
10. tsvetamak - Сложничко:)))
26.02.2007 15:30
Е, ако статистиката все още си остава гъста мъгла за мен, поне си обясних как в деня на изборите още след няколко часа вече са наясно кой печели:)))
Благодаря! С теб никога не е скучно:)
Поздрави!
цитирай
11. comfy - А той такъв и трябваше да бъде:
26.02.2007 15:36
сладникав коктейл, който да ни отвращава даже - именно в тези моменти, когато е възможна манипулацията... :))))

Исках да добавя и елементи от Теорията на игрите, но ми се стори излишно - ти к`во ще кажеш, Копи? ;)

Термодинамиката работи и със статистически методи. Малко по-различно звучи, Копи, но, струва ми се, по-съответно на реалността... Както и да е - не ми се спори!!! :))))

Целта на постинга беше друга...;)

Пожелавам ти, Копи, успешна седмица! :))

Много благодаря за гласчето!! ;)
цитирай
12. comfy - Цвете, топло-топло-топло-горещо-о-о-о-о! ;)
26.02.2007 15:39
Как беше там за "...сещай се снахо!":)))

Радвам се, че си отново тук! :)
Идвай пак! :))*
цитирай
13. copycat - --
26.02.2007 16:15
Термодинамиката дава основните правила за разпледелията, статистиката просто го доразвива математически. Всичко започва от физиката, ДОРИ МАТЕМАТИКАТА. Математиката има своя физически смисъл. Абе физиката е фундаментална наука. А сега спори с болен физик.

Ами както термодинамиката е наука на предположенията, така и статистиката, НО тя не евиновна за манипулациите, защото като всяка математическа наука тя е точна, доколкото нещо в реални условия може да е точно.
цитирай
14. comfy - О, Юми, радвам се,
26.02.2007 16:25
че ще имам възможността "да споря" с "болен" физик - много ги обичам такива! Сериозно!! Имам двама най-добри приятели - и двамата са физици, забележи(!) не са доктори!! :))))
... Това, което пишеш е въпрос отначало на методологично разглеждане и разнищване, а после, когато сме подредили "салатата" от понятия и обособили се научни дисциплини, сядаме и започваме... кое?... шоуто, пира на науката... :))))

Да, разбира се, съгласен съм, че статистиката като такава не е виновна за манипулациите, но тя дава възможност за такива...
Обаче, възможността не предполага намерение и обратното... следователно, права си ти!!! ;)

Ами, да спрем дотук - не-не, само засега, бе! ;)

Поздрави мис(из) Накамура! :)))
Беше ми приятно да беседвам с Вас! ;)
цитирай
15. esen - Когато аз учих статистика,
26.02.2007 18:12
определението беше: "Верен сбор на неверни данни".
И ако намалим грешката при изходната информация, то статистиката наистина ни дава правилна прогноза за развитието на процесите. Дори си мисля, че манипулацията е възможна само някъде там, където се събират първичните данни, които са обект на статистическия анализ.

Харесва ми урока ти по статистика - 100%.
Поздрав!:)
цитирай
16. comfy - Привет, Златна! :))
26.02.2007 19:42
Да, там където си посочила - първичната информация, първичните данни от извадката, е "слабото" място, но то е по-скоро едно от многото такива... Все пак, статистическите методи са доста стройна система от начини за изучаване на масовите явления или нещата, които имат голяма повторяемост...
Обаче, винаги можеш, имаш тази възможност, да ги използваш манипулативно - бих казал, че те са с "двойно предназначение", както някои стоки са и за военни и за граждански цели, така и статистическите методи могат да се използват и за доказване/отхвърляне на хипотези и за манипулации....

Благодаря ти за поздравите - да ти се връщат! ;))**
цитирай
17. comfy - DVD, както си подобава за теб, ти ще
26.02.2007 22:36
стигнеш там, закъдето си тръгнала, защото това си личи по ... много работи, но главно по начина на изразяване на мислите ти!! Много добре е подредено всичко в твоята способност да мислиш (която някои наричат "интелект") и в начина да изкажеш мислите си...
Лично аз вярвам в твоите успехи - стига само да ги пожелаеш!!! Чуваш ли? Въобще не се съмнявам, че ще стигнеш точно там, където решиш!! :)))*

Приятна вечер, ДВД! ;)
цитирай
18. sasso - честно казано
27.02.2007 11:18
Най-малко вярвам на статистици и социолози. Според мен по-големи манипулатори от тях няма. Чиста злоупотреба с наука, която трябва да е от полза на хората... Е, сигурно има и изключения!
цитирай
19. comfy - Благодаря за споделеното, Сашо,
27.02.2007 12:23
споделям донякъде вижданията ти, ама виж как се казва постинга, бе човек! ;)
цитирай
20. sasso - :)))
27.02.2007 15:14
Видях!:))) Че аз не я обиждам, уважавам я! Виж, стъкмистите са друга работа! Просто лично мнение, не е задължително да е 100% вярно...:)
цитирай
21. comfy - Сашо, ти, всъщност,
27.02.2007 15:17
много добре си си научил урока, брато! ;)

Преминаваш в по-горния курс с отличен! ;)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: comfy
Категория: Хоби
Прочетен: 3332324
Постинги: 233
Коментари: 6881
Гласове: 61742
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930