Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.04.2007 14:38 - "Чудесата" на ХИПНОЗАТА!!!
Автор: comfy Категория: Хоби   
Прочетен: 14352 Коментари: 16 Гласове:
0



Посвещава се на vkolev22

                              Специален поздрав за anasovan


Приятели,

ХИПНОЗАТА е един от първите, ако не и първият, психотерапевтични методи, завоювали място между научно утвърдениет лечебни похвати. Те била позната в жреческата и народната мистично-опитна медицина, обаче, преминава своеобразен преднаучен етап в развитието си, свързан с името на виенския лекар F.A.MESMER. Той лекува чрез ХИПНОЗА функционални заболявания, но се заблуждава, че е открил присъщ на живите организми механизъм. Именно поради него отначало методът се нарича “МАГНЕТИЗИРАНЕ”, а по-късно “МЕСМЕРИЗИРАНЕ”.

Названието ХИПНОЗА е дадено през 1843г. от J.BRAID, след като първопроходците в психотерапиятаводят половинвековна борба за признаването й в академичните среди.

Първи прилагат ХИПНОЗА хирурзите, като я използват за обезболяване (преди да бъде открит хлороформът).

През втората половина на 20-и век се извършва огромна изследователска работа върху техниката на прилагане, индикациите и същността на самия феномен. ( Б.М.БЕХТЕРЕВ, J.CHARCOT, H.BERNHEIM, O.VOGT и др.).

image

Практическото приложение на ХИПНОЗАТА в даден отделен сеанс се извършва на ЧЕТИРИ етапа.

- ПРЕДВАРИТЕЛНИЯТ етап включва БЕСЕДА с пациента, по време на която се обяснява необходимостта от лечение именно с ХИПНОЗА. Обяснява се същността на процедурите, разсейват се неоснователните СТРАХОВЕ от метода, ако има такива, и се взема ПИСМЕНО СЪГЛАСИЕ от пациента.

- в етапа на ВЪВЕЖДАНЕТО пациентът се приканва да легне в легло в максимално релаксирано положение или се настанява удобно отпуснат в кресло.При СЛОВЕСТНОТО ВЪВЕЖДАНЕ пациентът се приканва да затвори очите си и да слуша без напрежение, без усилие и без волево съсредоточаване върху думите на лекаря. При ФИКСАЦИОННИЯ МЕТОД пациентът следи ВТОРАЧЕНО, без да мести погледа си, малък предмет, поставен на около 20 см. от очите му - стъклено топче, картичка с фигура и т.н. Словесно лекарят внушава на пациента усещания, каквито изпитва човек при заспиване. Отделните фрази на лекаря се повтарят многократно. В паузите се проверява дали пациентът наистина се е поддал на внушението за заспиване, като проверката се осъществява по специални начини.

- третият етап е самото внушение по време на ХИПНОЗА, което трябва да бъде обмислено предварително още преди започване на сеанса. Внушението може да бъде насочено към отстраняване на болестни симптоми или към възприемане на благоприятни нагласи от страна на пациента. ХИПНОСУГЕСТИЯТА съдържа не повече от 2-4 внушения, формулирани кратко, ясно, конкретно и разбираемо. В тези фрази болестният/те симптом/и не се назовава/т!

- последният етап е ИЗВЕЖДАНЕТО от ХИПНОЗА. То става пак по словесно-сугестивен път. Указанията трябва да са максимално индивидуализирани и пригодени към съответния пациент.

image

При въвеждане на пациента в ХИПНОЗА трябва да се следи до каква дълбочина та ще достигне. Предлагани са много скали за определяне на различните степени на хипноза, но за практиката най-удобни са трите степени на A.FOREL

- СОМНОЛЕНТНОСТ:  Пациентът е в състояние по свое собствено желание да се противопоставя на внушенията - например да си отвори очите. 

- ХИПОТАКСИЯ: Пациентът не може (но обикновено и не иска) да си отвори очите; той се поддава отначало на някои, а по-късно на всички внушения, за които, обаче, запазва ясен спомен.

- СОМНАМБУЛИЗЪМ: Хипнотизираният се поддава на внушения, за които после не помни нищо. Възможни са постхипнотични внушения, т.е. пациентът изпълнява заповеди, които са му дадени в състояние на ХИПНОЗА, след като е изведен от нея, като при това има чувството, че извършва действията по свое желание.

НЕ ВСЕКИ ПАЦИЕНТ СЕ ПОДДАВА НА ХИПНОЗА! 

Счита се, че степента ХИПОТАКСИЯ може да се постигне при 30% от пациентите, а степента СОМНАМБУЛИЗЪМ - при 20-25%.

image

На практика, ако пациентът още от първия сеанс не се окаже податлив на ХИПНОЗА, по-добре е да се търсят други методи на психотерапевтично въздействие: СУГЕСТИЯ в будно състояние или УБЕЖДАВАНЕ, КАТАРЗИС чрез РЕПРОДУКЦИЯ и др. Различните възможности на ПСИХОТЕРАПИЯТА  ще разгледаме в отделен пост.

За да бъде ХИПНОЗАТА удобна за лечебни цели, необходимо е при въвеждане в хипнотично състояние да се укрепва непрекъснато РАПОРТЪТ, т.е. словесната връзка между пациента и лекаря. Това става като към сугестията за “ЗАСПИВАНЕ” се прибавя и следното внушение: “ЗАСПИВАТЕ, НО ЧУВАТЕ МОЯ ГЛАС”.
 
Индикациите на ХИПНОЗАТА се покриват с тези на СУГЕСТИЯТА: неврози и психосоматични заболявания, при които се цели премахване на функционално обусловени оплаквания или изграждане на правилни, благоприятни нагласи, мотивации и разбирания.

При успешна ХИПНОТИЧНА ТЕРАПИЯ е възможно да бъдат отстранени незабавно МНОГО ТЯГОСТНИ НЕВРОТИЧНИ СИМПТОМИ, което създава измамлив ореол на  ЧУДОТВОРСТВО около хипнотерапията.

image

Съществуват различни видове ХИПНОЗА:
 
- ХИПНОСУГЕСТИЯТА - това, което разгледахме дотук.

- АБЛАЦИОННА ХИПНОЗА - хипноза, откъсната от терапевта. На силно податлив на хипноза пациент се внушава, че в определено време, като гледа картичка с фигруа, дадена му от лекаря, ще изпадне в хипнотично състояние и ще получи същото облекчение, каквото е имал при непосредствената хипнотерапия. Извеждането от ХИПНОЗА става чрез звънец от часовник, сугестивно превърнат в условен дразнител на събуждането.

- АВТОХИПНОЗА - преход към АВТОГЕННИЯТ ТРЕНИНГ.

- ДЕКАПСУЛАЦИЯ - КАТАРЗИС в състояние на ХИПНОЗА.

image

Най-добре е ХИПНОЗАТА да бъде първият метод, с който начинаещият ПСИХОТЕРАПЕВТ влиза в практиката. Чрез нея той може да добие представа за СУГЕСТИЯТА и психичните въздействия върху пациента.

Техниката на ХИПНОЗАТА се усвоява лесно, противно на некомпетентните схващания, тъй като се прилага по определен шаблон, докато РАЦИОНАЛНАТА ПСИХОТЕРАПИЯ и особено СУГЕСТИЯТА в будно състояние, например, изискват много повече ТВОРЧЕСКА ИМПРОВИЗАЦИЯ И УМЕНИЕ!

Пожелавам приятна вечер на всички!!! ;)




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. tsvetamak - Интересно...
04.04.2007 15:15
Ти така ясно и точно ни обясни значението и начина на провеждане на хипнозата, че изглежда възможно да я осъществи всеки от нас:)
Наистина това е много сериозно и ако действително има ефект дори и при 30% от подлагащите се - това би било един добър начин за облекчаване на човешките страдания.
Благодаря за ценната информация:)
цитирай
2. wildroses - Много интересен пост! ;)))
04.04.2007 15:53
С удоволствие ще прочета и за другите възможности :)

Имам едно странично въпросче...понеже спомена убеждаването...Позитивните утвърждения като един вид автоубеждаване, ако може така да се нарече..четох, че след време се превръщат в убеждения. Възможно ли да се използват като един вид автотерапия/тренинг, като заместители на хипнозата за постигане на благоприятните нагласи?
цитирай
3. comfy - Да, Цвете, но както ти,
04.04.2007 17:08
така и другите не се заблуждават, че всичко е толкова просто, както изглежда - нарочно е представено така, но е умишлено е "изпусната" най-важната информация за самото осъществяване на хипнозата... Пък и писмено съгласие се дава неслучайно!

Радвам се, че си прочела с интерес! :)**
цитирай
4. comfy - Диди, както се казва простичко и ясничко -
04.04.2007 17:09
на прав път си!! Отговорът ми на твоя въпрос е положителен!!!
Радвам се, че те вълнуват такива неща, русалке! ;)*

Приятна вечер! ;)**
цитирай
5. tsvetamak - :)
04.04.2007 17:15
Разбира се, че не се заблуждавам по никакъв начин. Аз се пошегувах, защото наистина изглежда прекалено лесно:). Всъщност да се " обработва" съзнанието е нещо много опасно и само много добър специалист може да контролира това.
Но да си призная не бих отказала да бъда хипнотизирана ( ще подпиша и с две ръце) само, ако можеше да бъда върната в един друг живот:)))
цитирай
6. comfy - Ами...
04.04.2007 17:17
човек трябва да се решава на хипноза само, ако наистина има нужда от това...освен това има и много други нюанси...

Радвам се на проявения интерес, Цвете! Ако искаш нещо по-конкретно - на лични! ;)*
цитирай
7. vkolev22 - благодаря!
04.04.2007 17:25
Да можех и аз така чрез хипноза да наливам малко повече в главите на тези, за които отговарям...
цитирай
8. comfy - Ех, приятелю vkolev22,
04.04.2007 18:06
и това ще можеш - мисля да пусна пост и за сугестивните въздействия в будно състояние! :)))

Радвам се, че си тук! ;)
цитирай
9. alex4o - за хипнозата имам много
04.04.2007 18:26
"виновен" спомен. В един стар офис, един лекар провеждаше сеанси по хипнози до нашаия офис ама в една стара къща и сичко се 4уваше. И понеже аз се хиля като простреляна чучулига в истерия, един път лекаря дойде и каза ако мога да не се кикотя така, че съм извадил пациентите от хипноза:)хаха иначе знам че е много страхотен метод.
цитирай
10. comfy - Приятелю, това, че сподели тук пред всички
04.04.2007 19:55
този свой спомен, почти напълно те оневинява, ако не и напълно!!!

Радвам се на мъжествената ти постъпка!! :)

Поздрави! :)
цитирай
11. blagorodnik - Аз съм абсолютно против
04.04.2007 20:35
хипнозата!. Това е много коварен начин на разрушаване на естествената защита заложена в мозъка от Създателя. Не е случайно, че е била използвана в миналото от жреци. Веднъж приложена върху личността се оставя вход за манипулативни внушения и отслабване силата на волево противодействие.
цитирай
12. comfy - Приятелю, уважавам мнението ти!
04.04.2007 20:42
... макар моите познания за този феномен (даден ни от същия този Създател!) да не предполагат отричането му в такава категорична форма...

Поздрави! :)
цитирай
13. wonder - Искам да ме хипнотизираш! :)))
05.04.2007 01:59
Всъщност... можеш ли? Искам да съм Табула раза, искам да съм бебе, което не може да говори и само си холоти, искам бурен свят и нирванен покой, искам да се рея върху някой облак далич от земята...
КАЖИ, ПРИЯТЕЛЮ, КАКВО МИ ИМА? :)))
цитирай
14. mapplethorpecala - I.Q.uestions
05.04.2007 06:15


имам няколко въпроса и аз.

хипнозата ли лекува или самия организъм
се лекува сам.ако е самия организъм,къде е заложено това.
излиза,че е приспана спосоността му да се справя сам и ние под хипнозата само приспиваме това,че той е "заспал".

спящата красавица.според мен това е приказката,обаче там пък е заспало цялото княжество..

има ли нещо притесняващо в това,че за да се намери начин за надмогване на нещо,се търси приспиване,заспиване,отстраняване от съзнателното поведение по надмогване и налагане.утвърждавам себе си докато спя.
защо,когато се каже психея НА ГРЪЦКИ ,това,което би ме хипнотизирало и би питало към психе-то ми ,да не се окаже,че започва да ми диша диханието..откриват ли са такива много начални състояния..сори преди нагледови..защото,ако се остава пак в същото,ние не правим ли само следното-да питаме за едно и също нещо,само,че веднъж питали сме деня,а сега питаме сън.

като казвам 'начални' имам предвид това-ако някой е загубил долните си крайници по-време на това"подхипноза' "той" как се държи спрямо своето тяло,как го насочва,спрямо какво пространство.


в този смисъл искам да попитам,обаче не зная,комфи,доколко имате голям опит за да можем да следим тук за работи,които са дор преди хипнотизма!
защото самото хипнотическо не пита ли за неща ,които са не сега,а винаги преди.

това е ли е репродуктивен натск през неорганичност...не каузално,а през механика,натискане на някакъв център,който явно самото репродуктивно не "пожелава" да ангажира докато е "ден"


какт разбираш много въпроси се задават .

защо за да се осветли,трябва да се заспи,да се приспи.
това ми напомня на платонизъм и metampsychose ,от Пирът.очите виждат по-добре,когато спят..там за
тия неща -знанието,като припомняне..
и опъване на сократ-майевтика (раждане,акуширане при раждане)
за единия аз знам е нищо не знам,за платоновото припомняне е не съм знаел,че го знам.

имаш ли наблизо флоренски .
при нго съм попадал на четиво/не си сомням заглавието/
че докато спим-се будим времето тръгвало наобратно.и дава примера със звънеца..сънуваме,че бие камбамана,будим се и на вратата се звуни.

сега дали може да се говори за чак
за времето да се движи напред,изпреварващо в със съня.
или се случва друго.
когато се пробудят от слехипноза съобщават ли за талова-'бях 10 часа.
чувал съм,че докато имаме съновидение това са някакви 5 секунди,но ние си мислим,че са минали минутите нужни за същия разказ,сюжет да се разкаже случвайки се наяве!
ерго,имаме ли повод да смятаме,че хипнозата е много повече друго протичане на време и по този начин друга онтология,а не че е надарена с това да открва,разкрива


p.s
what about I.Q under hypn
цитирай
15. comfy - Уондър, разбира се има възможност, принципна,
05.04.2007 08:52
за това, но траябва първо да дойдеш в кабинета ми - няма да стане по интернет! ;)))

Лек и приятен ден! ;)**
цитирай
16. comfy - Приятелю mapplethorpecala,
05.04.2007 09:07
както става ясно от изложението ХИПНОЗАТА е само теренът, върху който лекарят стъпва, макар и предизвикал го, и лекува чрез сугестия (внушения) - които за един сеанс са общо 2 до 4 внушения...
Самото хипнотично състояние е едно от възможните състояния на организма ни, при това не всеки е податлив толкова лесно или въобще да изпадне в него...

А "защо за да се осветли трябва да се заспи" - ако приемем, че е така, то - нищо чудно, няма да е за първи път в историята на науката и феноменологията, но... въпросът е, дали точно така стоят нещата?...

"ерго,имаме ли повод да смятаме,че хипнозата е много повече друго протичане на време и по този начин друга онтология,а не че е надарена с това да открива,разкрива" - и имаме, и нямаме повод за това. Отговорът е "му" в контекста на първата книга на Роберт Пърсиг! ;)))

"what about I.Q under hypn", а какво да се каже - естествено, целите на хипнозата не са такива, че да измерим и коефициента на интелигентност по време на хипноза - пак повтарям: тя, хипнозата, се използва за "по-добър терен" или по-добро предразположение към внушенията на лекаря! Предполага се, че те са с лечебна цел! Друг е въпросът, ако тези внушения не са такива, а са свързани с моралните и ценностните принципи на пациента - обикновено пациентите не изпълняват такива внушения, но... има и изключения - така се твърди в литературата.
Моят опит е единствено в лечебната област и хипнозата, използвана като помощно средство, ми е помагала да използвам по-добре някои внушения за снимане на функционални оплаквания или създаване на положителни нагласи...

Въпросите ти са много, приятелю, но доста от тях са свързани с една не съвсем правилна твоя представа за същността на хипнозата, вероятно създадена от художествената литература и киното...А друга част от въпросите са реторични или просто можеш сам да си отговориш, ако прочетеш малко повече за хипнозата като за метод в психотерапията, а не метод за търсене на спомени от минали животи и др.п.

Поздрави! ;)

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: comfy
Категория: Хоби
Прочетен: 3326234
Постинги: 233
Коментари: 6881
Гласове: 61739
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031