Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.02.2007 18:42 - Как да спасим медицинските сестри от Либийското "правосъдие"?
Автор: comfy Категория: Политика   
Прочетен: 4085 Коментари: 11 Гласове:
0

Последна промяна: 22.02.2007 20:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image


Напоследък този въпрос е много актуален, макар да беше не по-малко актуален през всичките тези години за самите медицински сестри, затворени в Либия... Но, светът е такъв - и циничен, и несправедлив, и вярва в това, че "всяко чудо - за три дни"... Обаче... Кашата около целия този случай започна да става все по-аморфна, неприятна на вкус, мирис и всякакви други органолептични качества... Накратко, нещата в момента се свеждат до следното:

Как да намерим решение на задачата: освобождаване на медицинсикте сестри, осъдени несправедливо в Либия?

... А колко много ми се иска да поговоря за посолства и консулски служби, за техните служители, за всичко, което се върти като в пералня у тях, но... темата е за по-други времена, пък и е направо несериозна в сравнение с тази, която съм обявил вече... Лошото е, че двете теми са свързани, а доброто е, че са свързани само в началото, докато се е образувал казусът, задачата, но не са свързани по никакъв начин с нейното решаване!!!

... Какви са параметрите и променливите в тази задача? Няма нужда да ги наричаме с букви от гръцката или латинската азбука - нека ги назоваваме направо с техните имена...

И така,

параметри в уравнението на задачата - петте медицински сестри и палестинския лекар, ал-Миграхи, Муамар Кадафи, Сергей Станишев (евентуално Георги Първанов), Виктор Янукович, Владимир Путин, Уън Дзабао, Пан Ги Мун, Ахмадинеджаб, крал Абдула ибн Абдел Азис, Хосни Мубарак, Ехуд Олмерт и Далия Ицик, Дж. Буш и Конди Райс, Четворката от ЕС: Меркел, Ширак, Блеър, Проди - МШБП (това се повече или по-малко спрегнати параметри), Уго Чавес.

променливи в уравнението на задачата - пари, общата сума за директен откуп, услуги за услуги и пазари, емигранти и имигранти, имидж наотделните параметри, политически интереси, икономически интереси, петрол и енергетика, власт, влияние - различни сфери и нива, вид и обем на печалбата, форс-мажорни събития и представени за такива обстоятелства, вековни традиции и не толкова отдавна случили се знакови събития, свързани пряко или косвено с проблема.

Веднага виждаме, че освен многото параметри, които лесно в дадени моменти могат да се превърнат в променливи величини, налице са и куп мащабни променливи, които направо ни карат да се откажем от мисълта, че задачата има някакво решение...

Но, позволете ми да направя един опит аз, а после всеки от вас, който разполага с повече информация или въображение, може да стори същото...

... Възможно решение на задачата:

Сергей Станишев, който е на нужното място в държавата ни, поканва (или се самопоканва там - все пак да не забравяме, че той е роден в Херсон, Украйна) на среща при себе си премиера на Украйна Виктор Янукович. На срещата се обсъждат възможните бъдещи икономически и визови взаимоотношения - все пак България е част от ЕС, но и двете страни знаят каква "част" е тя, както и възможността по-лесно бесарабските българи в Украйна да получават българско гражданство (дотук официално). Неофициално: Станишев запознава добре Янукович с проблемите по делото в Либия и набляга на това, че се търси начин за освобождаване на медиците в най-кратък срок. Станишев, обаче, не оставя Янукович да го гледа шашнато "откъде накъде аз, бе брато?", а му казва накрая, че тази инфо и молба е предназначена всъщност за Владимир Владимирович Путин. На въпроса на Янукович: "Защо сам не му кажеш?", Станишев смотулевя нещо неразбрано, но веднага казва на Виктор, че Москва ще е заинтересована да изпълни каквато и да е молба на Янукович (който е проруския човек в Украйна), ако той продължи да защитава линията на Москва - да не влиза Украйна в НАТО, да не краде нефт и газ и да остава в сферата на влияние на Москва. Виктор Янукович би приел това без особено уговаряне, защото той е от "такава закваска заквасен".

Оттук нататък е необходимо да започне верижната реакция: Янукович споделя с Путин разговора си със Станишев, Путин се замисля - той никога не отговаря веднага, но след една седмица, примерно, казва на Виктор Янукович това, което вече знаете, а по-нататък се заема с решаване на проблема. Прави няколко подготвителни телефонни позвънявания - "разведка боем", на Дж. Буш казва, че има важна информация как да го подкрепи пред целия свят и да го оправдае за миризливите лайна в Ирак, звънва на Пан Ги Мун, като му казва, че ще е добре да се помисли за свикването на извънредна сесия на съвета за сигурност на ООН, заради засилилите се прояви на международния тероризъм, позвънява на Ахмадинеджаб в Иран, като му казва, че има радостна вест за него - ще продължава да го подкрепя в ядрената му програма, при някои лесно изпълними за него условия, позвънява и на краля на Саудитска арабия Абдула ибн Абдел Азис, като му казва, че "я погорячился" с отговора на техния въпрос за префернции в търговията им с Русия и, че има някои идеи за избистряне на предложения от тях план, но срещу изпълнението на някои малки условия. 

После отпива малко чай и свиква съвета за сигурност на Руската федерация. На съвета поставя конкретни задачи на Сергей Иванов и Дмитрий Медведев да се заемат с обработката и организацията на среща с Ехуд Олмерт и Далия Ицик в Израел, а след тази среща, няма да е зле да се прескочи до Египет, при стария "друг" на Русия - Хосни Мубарак, който помни още Брежнев...

Едва тогава изключителният в такива многоходови операции Путин, разработва сам мислено срещата си с китайското ръководство, където се оказва, че Уън Дзабао го очаква с най-голямо удоволствие за провеждане на разговори в рамките на ЕВРАЗЭС (официално), или как да си върнем позициите и да натрием носа на американците и западняците (неофициално). Разбирате, че тази среща се провежда с взаимно разбиране и не е необходимо нито Путин да знае китайски, нито Уън Дзабао - руски, те ще говорят на английски, но точно против американците и европейския съюхз... :))

Срещата на Путин с Ахмадинеджаб е кратка, но съдържателна: по-премерени изказвания спрямо Израел, ядрената ви програма подкрепяме, можете да псувате Америка и Англия, натиснете Египет, Саудитска арабия, а ако имате влиянието (не се съмняваме, че се стремите да го имате изцяло) върху Кадафи - натиснете и него и му предложете да пусне медиците, като му кажете, че ще получи за това пари, международен раздут имидж на великодушния господар, а по-късно и самия ал-Миграхи ще му пратят англичаните, но скрито от международната общественост. А той ще може да плюе същата международна общественост, че не е освободила ал-Миграхи, защото нямат капка великодушие като него.

Разговорът с Абдула ибн Абдел Азис е подобен, като тук се говори повече за петрол и схемите му на разработване по количества и години, както и разпределянето на сферите на влияние...

Като старо куче и съсед на Кадафи, Хосни Мубарак ще изтъргува натиска, който ще окаже на съседа си отляво, за спокойствие и усмиряване на буйния малък съсед отдясно - Израел. В същото време Иванов и Медведев са в Израел и преговарят за мащабната операция с Олмерт и Ицик.

Външния министър на Русия Лавров през това време е на среща с Меркел, Блеър и Проди (Ширак отсъства, пак е нещо сърдит), като горещо им обяснява какво огромно е значението на руския газ за икономиката на техните страни, на което тримата, след час и половина го питат директно - какво иска, а той им обяснява, че освен всичко, което е говорил досега, иска да притиснат Кадафи, като не купуват нефт от него, поне докато не пусне медиците, а по-късно да му подхвърлят ал-Миграхи и да изкарат Кадафи великодушен повече от всеки друг за постъпката му на помилване, като му платят парите, обаче, натрупани във фонда за децата заразени със СПИН.

Междувременно, Путин се е обадил на Уго Чавес и се е уговорил с него (срещу гарантиране на неговия социализъм) да координират нещата с петрола така, че САЩ да нямат никакво мърдане, освен да се съгласяват с "молбите" на Русия...

Буш също се е консултрал с Държавния си департамент, който му докладва, че Русия е предприела мащабна и бърза операция за промяна на сферите на влияние в света като цяло, и че зад тях стои не кой да е, ами и Китай и арабите. Тогава Буш разбира, че ще е по-добре да приеме предложението на Путин да бъде оправдан за войната в Ирак и да излезе чист от историята, отколкото да бъде подложен на срамната процедура импичмънт.

След всички тези срещи, разговори, разбърквания, размествания на пластове в иконамиката, властта, политиката и обществата, ще стане ясно, чеза да се впише Кадафи в Новия свят и Новия ред, трябва да направи нещо хуманно - поне така да изглежда в очите на всички по света - иначе губи всякакви позиции в арабския свят, където вече стабилно се е натанил ядрения Иран, както и вечната Саудитска арабия. А Египет и Хосни Мубарак ще му бъдат само трън в очите - едва ли не те са оправили нещата в Близкия изток (без никой да подозира, че временно възпиращата Израел сила има руски произход) и тогава Кадафи включва цялата си пропаганда, взема парите от фонда като пропагандно излъгва, че те са 10 пъти повече от исканите, успокоява като мъдър баща семействата на пострадалите деца и... освобождава българските медицински сестри и палестинския лекар:

Кристияна, Валя, Валентина, Нася, Снежана и д-р Ашраф 

Това е едно възможно решение, макар всеки един от посочените ходове да търпи критика или да може да бъде направен по друг начин, но... все пак е решение от световен мащаб! Защото всички трябва да знаят - ЗАДАЧАТА има решение вече само в СВЕТОВЕН мащаб!!!

... И в никакъв случай не се решава с хартиени лентички!


Благодаря за вниманието!  



Тагове:   как,   медицинските,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. nakom - hahahahahaha
22.02.2007 23:45
stiga be razsmqh se ot syrce.svetovnata konspiracia.qko
цитирай
2. comfy - :))
23.02.2007 02:02
така е приятелю, тук представих само тази, по-видимата, част, а колко още има... десет пъти по-яко, ама ме мързи да го пиша, щото... абе щото нема смисъл всичко да се казва - понякога с мълчание се казва повече, нали?;)

:)))))
цитирай
3. mapplethorpecala - поздравления. Комфи казва нещо ...
23.02.2007 07:32
поздравления.

Комфи казва нещо страшно важно:

че между това,да се състави експерно задача по проблема и това,заедно с ангажирането по проблема да се казват и други неща има драматическа разлика!

защото ние какво виждаме в последните години!

Не хора,които решават проблема,
ако които казват,защо той трябва,защо искат или защо не е првилно да се решава така или онака.

тази тема се ползва,за да се надградят върху нейното "нищо'(казвам нищо,имайки предвид ,че се надгражда над никаква интенция спрямо роблема,а само зарди самото надграждане на морални,политически,социални доводи).

за мен това означава и друго..горе доводите са политически,геополитически..

но тъкмо сега се показва рязката граница между задачата " как освободим" и "колко е хубаво да осободим"

това ми говори,че политическото решение трябва да се отчужди от собствената си политическа природа.

Не можете да си представите,колко лесно става всичко след този момент нататък..
защото
въпреки ,че е абсурдно ние можем да кажем така.

Нека да поставим тази задача на самия кадафи ,либиските власти.
не ни интересува друго..
интересува ни да видим
има ли такова решение при което тези 5мата ги пускат..
пускат някои от тях,не пускат никой,но не ги убиват.

обаче ние толкова много сме се размешили в политическото,че дори не можехме да отделим че това са две неща.

отворете всеки един форум и ще видите,че причините да се говори за това са емоциални(социални и психологарски) ,а не проблематични.

на практика никой не е наясно,кое е първото и ко е второто в една такава задача,а се приказват неща за арабите(глупаво до няма й къде) ,какъв е кадафи по душа,какъв е либийсия народ по душа...

какви са българските медици-корумпирани ли са?
правят ли ракия...защо са заразявали със спин,защо не са заразявали със спин,ако са можели,правили ли са го добре...с каква цел...

защо не биха никога били направили,защо биха го направили,но само при опредлени условия,само някои от тях...умишлено или без да щат е заразяването,има ли значение това с оглед на фактите на умиращите деца в бенгази.

това са само начини да не се реши задачата..и все така да продължава да не можем да си я представим!

а задачата е задача.

което,погледнато така наистина прави нещата много по- отчетливи..

има такава задача.
как да избегнеш да умреш,ако днес ще те убият,а утре ще те обесят,ако правиш а-ще те убият,ако правиш б -ще те обесят.
задачата се решава с помощта на логиката.

а не зарди това,,че осъдения на обесване прави така,че да няма врат!
цитирай
4. comfy - Както се казва:
23.02.2007 07:54
"Спасибо за понимание, друг!"..
Разбира се, че всяка взаимовръзка, която горе е само маркирана, може да се представи много по-обосновано и картината щеше да изглежда още по-възможна, но... дали е решение на задачата? Когато има толкова много променливи и параметри, можещи да се превърнат в такива, то е трудно да се прогнозира и е необходимо да се включи "апарата" на теорията на вероятностите, както и теорията на игрите....
Основната идея, обаче, си остава непроменена:
За да бъдат освободени сестрите ни и лекаря е необходимо напъване в световен мащаб, при което да печелят всички - да, именно така: трябва да печелят всички!! (Или поне така да се представи ситуацията). А за да стане това, трябва да се намесят Сили от цял свят - точно определени Сили, при това със собствен интерес и с конструктивна нагласа и интенция.
... Обаче, приятелю, както вече писах някъде, в случаи като този е в сила законът на проф. Тарантога:
"Никой не чете, а ако чете - не разбира, а ако разбира - веднага го забравя!"

Това е то... за съжаление!! :((((

........
цитирай
5. анонимен - Аууу
23.02.2007 08:39
Баф мааму!!! Като чета написаното, оставам с впечатлението, че едва ли не целият свят се върти около нашите сестри... Откровено мисля, че на НИКОГО не му пука за тези хора там... Нито на нашите политици, а още по-малко на някой друг. Ама е добре да се шуми. Всеки ще си пише някое активче от цялата работа. А и как беше "проблемът със спасението на давещите се е в ръцете на...

jojojo
цитирай
6. comfy - jojojo,
23.02.2007 08:52
Точно обратен би трябвало да е изводът: че покрай нашите, уж нищо и никакви сестри, могат да спечелят с тяхното освобождаване не само куп политици, но и държави! А и да се променят сферите на влияние. Защото става въпрос за запазване на човешки животи - а това е основна ценност, от която никой политик не би се дистанцирал официално...
Както и, второ - "задачата" вече се решава само, ако се повдигне на световно равнище...

А иначе си прав/а - на повечето хора не им пука въобще какво става, а камо ли за мед. сестрите и лекаря... За съжаление е така!!
цитирай
7. mapplethorpecala - аз лично се доверявам на формулата ...
23.02.2007 08:57
аз лично се доверявам на формулата разрешаване на проблематичност с оглед на времето,а не на пространството.
цитирай
8. comfy - Съгласен съм
23.02.2007 09:01
със значимостта на такава формула, тя обаче не е трансендентна - просто има независещи от времето "величини", както и "проблематичности"...

;)
цитирай
9. comfy - Ох, Влади,
23.02.2007 12:55
точно това се опитах да покажа, че понякога от такива "елементарни" случаи могат да се възползват куп политици и държави, но не се мисли по този начин - това е лошото!!!

Благодаря ти, че коментира, приятелю! :))

Поздрави!! ;)
цитирай
10. mikii - Идея
20.03.2007 07:05
Аз имам друга идея - да я напиша ли?
цитирай
11. comfy - О, непременно, приятелю Микии,
20.03.2007 07:42
приемат се всякакви конструктивни идеи!!! :))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: comfy
Категория: Хоби
Прочетен: 3333102
Постинги: 233
Коментари: 6881
Гласове: 61744
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930